Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Predsjednik Armenije odbacio naredbu premijera za smjenu šefa generalštaba vojske

Predsjednik Armenije Armen Sarkissian (Fotografija: president.am)

Armenski predsjednik Armen Sarkissian izjavio je u subotu da odbija odobriti naredbu premijera Nikole Pašinjana o smjeni načelnika generalštaba Onika Gasparjana

Pašinjan je otpustio načelnika generalštaba Onika Gasparjana u četvrtak, nakon što ga je optužio za pokušaj vojnog puča, ali je taj potez morao odobriti i predsjednik države.

Prema predsjednikovoj izjavi, objavljenoj na web stranici predsjedničkog ureda, potez za smjenu Gasparjana bio je neustavan.

Pašinjan je u četvrtak govorio o vojnom puču nakon što je vojni generalštab zahtijevao da odstupi sa funkcije, nakon višemjesečnih protesta izazvanih porazom nacije u sukobu oko Nagorno-Karabaha s Azerbejdžanom.

Generalštab je izdao izjavu u kojoj poziva na ostavku premijera Pašinjana, koju su potpisali najviši vojni oficiri. Potez je pokrenula Pašinjanova odluka ranije ove sedmice da smijeni prvog zamjenika načelnika Generalštaba.

Takođe, nekoliko stotina pristalica opozicije ulogorilo se u šatorima ispred armenskog parlamenta u petak, tražeći Pašinjanovu ostavku zbog poraza u prošlogodišnjem ratu s Azerbejdžanom.

Mala država Južnog Kavkaza upala je u četvrtak u novu političku krizu dok je Pašinjan prkosio pozivima za ostavkom, optuživajući vojsku za pokušaj puča i okupljajući oko 20.000 pristalica u glavnom gradu Jerevanu.

Armenski premijer suočio se sa žestokim kritikama nakon što je s Azerbejdžanom potpisao sporazum o prekidu vatre, kojim je Azerbejdžanu ustupio teritoriju okupiranu od strane armenskih snaga.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Dogovorom je okončan šestosedmični rat nad teritorijom Nagorno-Karabaha u kojem su hiljade ljudi poginule.

Dok je Azerbejdžan usred teških borbi oslobodio nekoliko gradova i gotovo 300 naselja i sela, poraženi Armenci su bili primorati predati i druge okupirane teritorije prema sporazumu, koji nadgledaju i Rusija i Turska.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021