Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Predsjednici Kirgistana i Tadžikistana razgovarali o načinima za spas krhkog primirja

Premijer Tadžikistana Kohir Rasulzoda (L) i premijer Kirgistana Ulukbek Maripov (D) tokom bilateralnog sastanka. (Fotografija: Pres-služba premijera Kirgistana)

Kirgistan je u subotu objavio da je broj stradalih na njegovoj strani porastao sa 31 na 33, u nedavnim pograničnim sukobima s Tadžikistanom zbog vodenih resursa


Predsjednici Kirgistana i Tadžikistana razgovarali su telefonom, izražavajući nade da će se održati krhki prekid vatre, nakon što su u pograničnim sukobima stradala najmanje 33 života.

Razgovori u subotu uslijedili su nakon što je Kirgistan optužio Tadžikistan za kršenje primirja. Lideri Kirgistana i Tadžikistana saopštili su da su razgovarali o ispunjavanju sporazuma postignutog u četvrtak, kada su izbile borbe.

Centralna Azija: Granice između Kirgistana i Tadžikistana

Sukobi između dvije države oko zemlje i vode duž sporne granice nisu rijetkost, međutim, nasilje ove sedmice bilo je daleko najozbiljnije tokom tridesetogodišnje nezavisnosti dvije države.

Kirgistan je u subotu najavio dvodnevnu žalost i objavio da je broj poginulih na njegovoj strani porastao sa 31 na 33, sa više od stotinu ranjenih i najmanje 30 uništenih nekretnina u njegovoj jugozapadnoj regiji Batken.

Uprkos prekidu vatre, komitet za nacionalnu sigurnost Kirgistana saopštio je da je Tadžikistanska vojska u subotu “otvorila vatru na naselja” u Batkenovom okrugu Leilik.

Komitet za sigurnost u odvojenoj izjavi saopštio je da Tadžikistan krši prekid vatre, transportujući svoje snage prema granici, i povremeno pucajući na automobile na cesti koja prolazi spornom teritorijom.

Tadžikistanska vojska također je blokirala jedan strateški dio puta, objavio je odbor za sigurnost, odsjekavši jednu regiju Kirgistana od ostatka zemlje.

Vlasti Kirgistana izjavile su u petak navečer da su borbe konačno zaustavljene, nakon što sporazumom o prekidu vatre, postignutom u četvrtak navečer, nije prekinuta pucnjava tokom narednog dana.

Tadžikistan, zatvorena autoritarna država, nije zvanično priznala niti objavila informacije o svojim stradanjima ili šteti niti je potvrdila da su borbe nastavljene.

Nemogući zahtjevi

Uprkos znakovima napetosti koji se na granici rasplamsavaju u subotu, i dalje se održavaju kontakti na visokom nivou između dvije države.

Predsjednici dvije države razgovarali su u subotu po drugi put u dva dana, te su se također dogovorili da se sastanu u bliskoj budućnosti.

Također su se složili da će se delegacije Kirgistana i Tadžikistana sastati u regiji Batken, kako bi razgovarali o pitanjima na granici, uključujući i razgraničenje.

Vlada Kirgistana potvrdila je u subotu da je ovaj sastanak već u toku.

U glavnom gradu Kirgistana nekoliko stotina demonstranata okupilo se ispred vladinih ureda i zatražilo od vlade da im preda oružje za borbu na granici.

U sopštenju Vijeća za nacionalnu sigurnost kaže se da je zahtjeve demonstranata nemoguće ispuniti “jer su ispunjeni posljedicama”.

Granične nesuglasice između tri države koje dijele plodnu dolinu Fergane, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana, proizlaze iz razgraničenja napravljenih u sovjetsko doba.

Susjedni Uzbekistan i Rusija, koja održava vojne baze u obje zemlje, ponudile su da posreduju u najnovijem sukobu.

Poziv Turkijskog vijeća na prekid sukoba

Generalni sekretar Turkijskog vijeća Bagdad Amrejev dao je izjavu povodom situacije na granici između dvije države.

“U svetom mjesecu Ramazanu moramo učiniti sve da se dalje ujedinimo i ostavimo po strani naše razlike. Stoga čvrsto vjerujemo da postojeće probleme treba rješavati samo diplomatskim pregovorima i prijateljskim konsultacijama u duhu dobrosusjedskih odnosa između dvije zemlje “, poručio je generalni sekretar Turkijskog vijeća.

Tursko vijeće pozvalo je zemlje da nastave s oprezom i poduzmu zajedničke mjere za stabilizaciju situacije suzdržavanjem od bilo kakvih radnji koje bi mogle dovesti do dalje eskalacije napetosti.

“Konstatujući poseban doprinos kirgistanske strane ponovnom uspostavljanju mira, sekretarijat Turkijskog vijeća nastavit će održavati bliske kontakte s vladom bratskog Kirgistana, osnivača Turkijskog vijeća, u vezi s tim pitanjem”, navodi se u izjavi Bagdada Amrejeva.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021