Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Pozadina državnog udara u Venecueli, ko je Juan Guaido?

Posljednje na svjetskoj sceni što smo vidjeli je pokušaj državnog udara u Venecueli, pozadina svega toga je borba za prevlast nad energetskim resursima, jasno ko dan zar ne?

Venecuela kao bogata zemlja guši se u siromaštvu, država sa plodnom zemljom koja ne proizvodi apsolutno ništa jer joj to ne dozvoljavaju.

Iako imaju naftu, narod u većini ulica živi bez struje i vode, nevjerovatno!
Dok se Venecuela borila protiv imperijalista, sve u državi je bilo u rukama Zapadnih država, narod Venecuele to nije vidio i znao…

Unazad par sedmica u Venecueli se pojavio jedan opozicioni političar Juan Guaido, pojavio se uz podršku onih koji stoje iza njega i proglasio se kao “trenutačnim predsjednikom države”.

Nakon toga je američki predsjednik Trump izjavio kako je predsjednik Maduro izgubio legitimitet i kako Amerika priznaje Juana Guida.
Maduro je oštro reagovao na ove izjave Trumpa i izjavio kako prekida diplomatske odnose sa Amerikom, američkim diplomatima dao je 72 sata da napuste Venecuelu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio kako Madura ne priznaju za predsjednika Venecuele i da američki službenici u Venecueli ostaju na svojim funkcijama. Narod Venecuele je na ulicama, situacija je napeta, šta će se dogoditi još niko ne zna…

Zapravo ni u Evropi, na Bliskom istoku i samoj Americi nije jasno šta će se dogoditi, čak ni budućnost Trumpa kao američkog predsjednika koji je pokrenuo državni udar u Venecueli nije jasna.

U samoj Americi kao što smo pisali prije, trenutno se vodi unutrašnji sukob, između Trumpa i američke države u sjeni tj.Pentagona.

Vratimo se Venecueli, ko je opozicioni političar Juan Guaido kojeg Amerika podržava koji se odjednom našao na sceni? Kome je blizak i za koga radi?

Nije bilo teško otkriti, tridestopetogodišnji Juan Guaido dolazi iz vojničke porodice, njegov otac i djed služili su u venecuelanskoj vojsci.
Mada sam Guaido je izabrao drugi put, u njegovom obrazovanju imaju u najmanju ruku interesantne tačke.

Juan Guaido je studirao na katoličkom univerzitetu Andres Bello i diplomirao kao idustrijski inžinjer, kasnije je dobio pozivnicu sa američkog George Washington univerziteta.

Iako mu studentski život nije bio tako sjajan ovaj poziv je za njega bio jako važan, mjesto na koje je otišao i oni koji su ga pozvali su važni.

Sa stipendijom američkog Lockheed Martina završio je na američkom George Washington univerzitetu, sada da li ovu stipendiju može dobiti bilo ko? Naravno da ne…

Lockheed Martin kao najveći svjetski proizvođač naoružanja ne bi ulagao u nekog pojedinca tek onako, cilj je da uz pomoć ovakvih ljudi ovlada svijetom naravno!

Na ovom univeritetu su većinom odabrani članovi američke vlade i nije nimalo slučajno što se u susjedstvu univerziteta nalazi MMF i Svjetska razvojna banka.

Diplomu na George Washington univerzitetu je dobio od tadašnjeg američkog ministra diplomatije Colina Powella, ništa nije slučajno…

Na mnogim društveni mrežama nestale su plave kvakice sa profila predsjednika Madura, čak i na Wikipedi je objavljeno kako je Guaido novi predsjednik Venecuele…

Sve latinoameričke države osim Bolivije priznale su Guaida kao predsjednika, naravno države pod uticajem Amerike, Madura su podržali Rusija, Kina i Turska.

U toku je državni udar i nemiri na ulicama, pretpostavljam da još samo fale žuti prsluci. Najčudnije u svemu ovome je da su Trump i Velika Britanija zauzeli stranu Guaida tj. Pentagona, dok su Rusija i Kina u kojoj je uticaj Rotšilda snažan stali uz Madura…

Veliki rat se vodi širom svijeta, ukoliko se Rotšildi ne dogovore sa Pentagonom uskoro će sukobi širom svijeta postati još razorniji…

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021