Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Postignut dogovor o primirju u Libiji – Naređena obustava sukoba

Libijski premijer Vlade Nacionalnog jedinstva (GNA) Libije, Fayez al-Sarraj tijekom konferencije za medije sa italijanskim premijerom Conteom na kraju sastanka u Rimu, Italija, 11. januar 2020

Predsjedavajući predsjedničkog vijeća Libije, Fayez al-Sarraj, izdao je naredbu libijskoj vojsci, pod komandom Vlade Nacionalnog jedinstva, da provedu dogovoreno primirje i prekinu sva neprijateljstva u Libiji

U svojoj novoj inicijativi za okončanje libijske krize, Sarraj je rekao da će neposredni prekid vatre značiti demilitarizaciju grada Sirta i regije Jufra, dok će policijske snage obje strane u sukobu uspostaviti sigurnosnu kordinaciju za osiguranje oba područja.

“Konačni cilj primirja je vraćanje punog suvereniteta nad libijskim tlom i protjerivanje stranih snaga i plaćenika”, najavio je Sarraj.

Pozvao je na obnavljanje proizvodnje i izvoza nafte putem Nacionalne naftne kompanije sa sjedištem u Tripoliju (NOC), dok će prihodi ići na poseban bankovni račun, koji će se pravedno rasporediti, prema političkom dogovoru na temelju Berlinske konferencije.

Sarraj je također pozvao na održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora u martu naredne godine.

Nije poznato da li će pučistički komandant Halifa Haftar i njegovi saveznici prihvatiti inicijativu.

Sarrajova inicijativa uslijedila je dva dana nakon najave Haftarovih pučističkih snaga da se neće odreći ni centimetara od Sirta i Jufre.

Haftarov glasnogovornik Al-Mismari rekao je u srijedu da se njihove snage neće povući iz Sirta i okolice i da neće predati grad “osvajačima”. Mismarijeva izjava dolazi kao odgovor međunarodnim pozivima, posebno pozivima SAD-a i Njemačke, da Haftarove snage demilitariziraju gradove Sirta i Jufru, kao preduslov za političko rješenje u državi.

Međutim, predsjedavajući Predstavničkog doma sa sjedištem u Tobruku, Aqailah Saleh potvrdio je momentalni prekid vatre i okončanje svih neprijateljstava u Libiji, nekoliko minuta nakon slične najave predsjedavajućeg Predsjedničkog vijeća, Fayeza al-Sarraja.

Sporazum o prekidu vatre su pozdravili Italija, SAD ali i Egipat uključujući i Arapsku ligu.

Zatraženo je hitno povlačenje stranih plaćenika iz Libije od strane Ujedinjenih nacija.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021