Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Porasle tenzije između Turske i Irana zbog Erdoganove recitacije u Azerbejdžanu

Iranski ministar diplomatije, Jawad Zarif (Fotografija: AFP)

Iran je u petak pozvao turskog ambasadora u Teheranu, zbog kontraverzne recitacije predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pročitane u Bakuu dan ranije

Prema izvještajima novinske agencije Mehr sa sjedištem u Teheranu, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Saeed Khatibzadeh, rekao je da je Örs pozvan nakon Erdoganovih “upadljivih i neprihvatljivih” izjava.

Erdogan je u četvrtak prisustvovao paradi pobjede u glavnom gradu Bakuu kao počasni gost na trgu Azadliq, povodom nedavnog vojnog uspjeha Azerbejdžana u oslobađanju regije Nagorno-Karabaha od skoro tridesetogodišnje armenske okupacije. Predsjednik Erdogan je tamo recitovao stihove o rijeci Aras, koja se nalazi na iransko-azerbejdžanskoj granici.

„Odvojili su rijeku Aras i napunili je pijeskom. Neću biti odvojen od tebe. Nas su nasilno razdvojili ”, stoji u dijelu sporne recitacije.

Ranije u petak, iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif napisao je na Twitteru da se pjesma “odnosi na prisilno odvajanje područja sjeverno od Arasa od iranske matice“.

Teheran je izrazio “snažan protest” protiv te izjave, pozivajući tursku vladu da ponudi objašnjenja što je prije moguće, prema izjavi glasnogovornika iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Jedan iranski zvaničnik uputio je i prijeteću poruku predsjedniku Turske, napisavši na svome Twitter nalogu kako će Erdogan završiti sa Sadamovom sudbinom. Međutim, Twitter je brzo obrisao sporni prijeteći post.

https://twitter.com/Aliasgharkhanii/status/1337472146348662785

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021