Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Pompeo u Parizu pozvao Evropu da se zajednički suprostave Turskoj

Američki državni sekretar Mike Pompeo (Fotografija: Mark Taylor/Rockville)

Američki državni sekretar Mike Pompeo, za vrijeme njegove posjete Parizu u ponedjeljak, pozvao je Evropu da zajedno sa Sjedinjenim Državama radi protiv djelovanja Ankare na Bliskom istoku u posljednjih nekoliko mjeseci

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ja slažemo se da su nedavne akcije Turske bile vrlo agresivne“, izjavio je Pompeo za francuski list Le Figaro, pozivajući se na nedavnu tursku pomoć Azerbejdžanu u sukobu oko Nagorno-Karabaha s Armenijom, kao i na vojne poteze u Libiji i Istočnom Mediteranu.

“Evropa i SAD moraju sarađivati ​​kako bi uvjerili (Recepa Tayyipa) Erdogana da takve akcije nisu u interesu njegovog naroda”, rekao je Pompeo.

Pompeo je također rekao da je zabrinut povećanim sposobnostima i upotrebom turskih vojnih snaga, ali se nije osvrtao na to treba li zemlja, koja je domaćin američkim vojnim snagama u svojoj zračnoj bazi İncirlik, ostati ili napustiti NATO.

NATO je osnovan 1949. godine, kako bi se suprostavio vojnoj prijetnji od Sovjetskog Saveza, oslanjajući se na američku vojnu superiornost u borbi protiv mnoštva prijetnji na evropskim granicama, uključujući ponovno oživljavanje, nuklearno naoružane Rusije i militantnih napada.

NATO također želi jamčiti slobodu i sigurnost svojih članica političkim i vojnim sredstvima. Turska, koja se 1952. godine pridružila vojnom savezu, među 29 sjevernoameričkih i evropskih zemalja, vidjela je članstvo u NATO-u kao nešto što bi moglo pozitivno doprinijeti ekonomskom razvoju zemlje, kao i vojnom i političkom razvoju.

Od tada je Turska vitalni saveznik, pružajući NATO-u vezu s Istokom. Turska pridaje najveću važnost ulozi NATO-a u održavanju sigurnosti i stabilnosti u euroatlantskom području.

Pompeo je se prethodno u septembru našao na meti turskih kritika, zbog njegove posjete administraciji kiparskih Grka, u znak ukidanja američkog embarga na oružje grčkoj administraciji. Turska je osudila oba poteza, rekavši da je Pompeo također trebao posjetiti Tursku Republiku Sjeverni Kipar (TRNC), i da je ukidanje embarga na oružje samo podiglo tenzije u regiji.

Posjeta je uslijedila nedugo nakon što je na američkim predsjedničkim izborima, predsjednika Donalda Trumpa, pobijedio kandidat Joe Biden, u utrci za Bijelu kuću.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021