Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Poljska i Turska jačaju vojnu saradnju: Turski F-16 će biti raspoređeni na Baltiku

Predsjednik Erdogan je dočekao poljskog predsjednika Andrzeja Dudu uz zvaničnu ceremoniju u predsjedničkom kompleksu (Fotografija: Twitter)

Pored kupovine bespilotnih letjelica, koje su se pokazale uspješnim u masovnom uništavanju PZO sistema, oklopnih i artiljerskih jedinica u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, Poljska je dogovorila raspoređivanje turskih borbenih aviona, u okviru NATO-ovih zračnih patrola na Baltiku


Kupovina turskih naoružanih bespilotnih letjelica (UAV), od strane Poljske, prvi je takav primjer da država koja je članica NATO-a i EU kupuje dronove od Turske, rekao je u ponedjeljak predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dogovor će biti poticaj za turski odbrambeni sektor, za koji je Erdogan rekao da bi trebao udovoljiti vlastitim potrebama za naoružanjem u zemlji, te za izvoz u inozemstvo za turske saveznike.

Prodaju je najavio tokom državne posjete Ankari poljski predsjednik Andrzej Duda, koji će se u utorak uputiti u Istanbul u posjet grčkoj pravoslavnoj patrijaršiji i Polonezköyu, selu koje su osnovali poljski emigranti bježeći od odmazde nakon pobune 1830. godine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Erdogan je pozdravio poljsku kupovinu turskih bespilotnih letjelica, rekavši da je Turska jedna od tri najbolje zemlje u svijetu, kada je riječ o tehnologiji bespilotnih letjelica.

“Zaista smo sretni što ovo iskustvo, sposobnost i mogućnosti dijelimo s našim saveznikom u NATO-u,” izjavio je Erdogan.

Poljska će kupiti 24 drona Bayraktar TB2 od turske kompanije Baykar, koja je također prodala model TB2 ukrajinskoj vojsci, oružanim snagama Katara, Libije i Azerbejdžana.

Turske bespilotne letjelice dokazale su svoje borbene sposobnosti u operacijama u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, uništavajući u vrlo kratkom roku na stotine tenkova, oklopnih vozila, artiljerije i na desetine sistema protuzračne odbrane.

Erdogan je također izjavio da će turski borbeni avioni F-16 “uskoro” biti poslani u Poljsku kao podrška NATO-ovoj operaciji zračnih patrola nad Baltikom. Poljska je ranije rasporedila mornarički patrolni avion i vojne snage u tursku bazu Incirlik, koju će predsjednik Duda također posjetiti u utorak.

Andrzej Duda je opisao Tursku kao “najsnažnijeg saveznika Varšave” u svojoj regiji, rekavši kako vjeruje da se dvije zemlje mogu braniti od prijetnji izvana, u okviru NATO-a. Poljski predsjednik također je rekao da je Erdogan bio vrlo pozitivan u svojoj ponudi za uspostavljanje trilateralnog dijaloga, uključujući i njihovog rumunskog kolegu, rekavši da su i Poljska i Rumunija dio sigurnosne skupine Bukurešt-9.

Turska je dijeli zabrinutost NATO saveznika zbog povećanog ruskog vojnog prisustva na granicama Ukrajine, te odbija priznati rusku okupaciju i aneksiju Krima. Rusija je također posljednjih godina ozbiljno uvećala svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku i Kavkazu, uključujući i vojne baze u Siriji i Armeniji koje se nalaze blizu granice sa Turskom.

Turska ruske poteze vidi kao potencijalnu prijetnju, te na njih nastoji recipročno odgovoriti, jačajući svoju vojno-sigurnosnu saradnju sa Azerbejdžanom, Ukrajinom i drugim NATO saveznicima, koji dijele zajednički interes u suprostavljanju ruskoj prijetnji.

Duda je naglasio napore Poljske za poboljšanje trgovinskih veza s Turskom, dodajući da se nada da će bilateralna trgovina doseći 10 milijardi dolara (8,1 milijardu eura). Obim trgovine između dvije zemlje trenutno iznosi 6,5 milijardi dolara.

Erdogan je napomenuo da 2 milijarde dolara ostvarene u prvom kvartalu 2021. pokazuju da Ankara i Varšava idu prema svom cilju od 10 milijardi dolara. Dvojica lidera takođe su potpisali ugovore u sektoru turizma, poljoprivrede i sporta.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021