Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Pijani armenski vojnici otvorili vatru na azerbejdžanske i ruske snage na granici sa Azerbejdžanom

Armenski vojnici tokom posljednjeg sukoba u Nagorno-Karabahu. (Fotografija: Press služba armenskog Ministarstva odbrane)

Objavljeno je da su ruski graničari obavijestili svoje azerbejdžanske kolege da su provokatori bili pijani i zatražili su da se na incident ne odgovori

Armenski vojnici otvorili su vatru na azerbejdžanske i ruske vojnike na granici s Azerbejdžanom u srijedu navečer.

U izjavi azerbejdžanske državne granične službe (DSX) saopšteno je da su armenski vojnici u večernjim satima 21. aprila otvorili vatru na položaje jedinica državne granične službe na granici Azerbejdžana i Armenije.

Pokrajinske jedinice ruske Federalne službe sigurnosti bile su smještene na armenskoj strani regije.

Konstatovano je da su ruski graničari savjetovali svoje azerbejdžanske kolege da su ljudi koji su provocirali pijani i zatražili da Azerbejdžan ne uzvraća na incident.

„Azerbejdžanski graničari postupili su oprezno i ​​nisu poduzeli korake odmazde, uzimajući u obzir poziv ruske strane. Nakon incidenta, azerbejdžanska strana je obaviještena da su armenski vojnici koji su provocirali uklonjeni iz regiona ”, stoji u izjavi.

U izjavi se također naglašava da je istog dana armenska grupa koja se kretala prema državnoj granici sa oko 40 vozila uzvikivala slogane protiv Azerbejdžana. Saopšteno je da će državna granična služba Azerbejdžana odgovoriti na najoštriji način ukoliko se takve provokacije ponove u budućnosti.

Azerbejdžan i Armenija vodili su šestosedmični sukob oko regije Nagorno-Karabaha prošle godine, nakon što je došlo do eskalacije sukoba 27. septembra. Armenska vojska započela je napade na civile i azerbejdžanske snage, kršeći nekoliko humanitarnih sporazuma o prekidu vatre.

Tokom sukoba, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i skoro 300 naselja i sela od armenske okupacije u Nagorno-Karabahu.

Dvije zemlje su 10. novembra potpisale sporazum o prekidu borbi i radu na sveobuhvatnoj rezoluciji uz posredovanje Rusije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021