Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Philips pomogao američkoj CIA i NASA u špijunaži Turske

Nizozemski gigant Philips nekoliko puta je oslabio nivo enkripcije uređaja čija je namjena bila “Sigurna komunikacija”, a oprema je isporučena Turskoj, izjavio je bivši zaposlenik kompanije na nizozemskom televizijskom kanalu Vpro

U razgovoru za Vpro, vrhunski kriptograf Cees Jansen rekao je da je Philips oslabio svoj Aroflex uređaj,  namijenjen tajnoj komunikaciji između NATO saveznika.

Turska vlada bila je toliko zadovoljna uređajem da je željela naručiti dodatne jedinice za komunikaciju između turskih veleposlanstava i unutrašnju komunikaciju za vojsku. Amerikanci su, međutim, željeli pružiti oslabljenu verziju kako bi dobili pristup turskoj komunikaciji. Ali, Njemačka je odbila saradnju.

Philips je zajedno sa Siemensom već proizveo manje sofisticiranu verziju Aroflexa za civilno tržište. Izraz “Beroflex” interno se koristio za to, dodao je Jansen.

“To je bilo u nekim internim dokumentima, ali uglavnom nije bilo poznato”, rekao je Jansen.

Budući da je turska vlada već bila upoznata s Arofleksom, turska obavještajna služba shvatila bi da je isporučen Beroflex.

“Dakle, bio sam suočen sa zahtjevom da napravim Aroflex, koji je ličio na Aroflex, ali zapravo je bio Beroflex”, izjavio je.

Prema izjavi bivšeg zaposlenika, CIA je rezervirala prostorije za sastanke kako bi razgovarali o planu, poput onoga u hotelu Holiday Inn u nizozemskom gradu Eindhovenu. Zaposlenici NSA su također prisustvovali tim sastancima. “Oni su bili izvrsni kriptografi”, rekao je.

“Tada sam na to gledao drugačije nego sada”, rekao je Jansen. “Učinio sam ono što je šef tražio i napravio sam ono što je trebalo napraviti.”

“Budući da je to bilo tako davno, provjerili smo s arhivom kompanije. Međutim, naši arhivisti nisu uspjeli pronaći informacije o ovom pitanju”, rekao je glasnogovornik Philipsa.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021