Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Peskov: Rusija prati priču o turskim vojnim bazama u Azerbejdžanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin na ceremoniji Parade pobjede na Crvenom trgu, 9. maj. 2021. godine (Foto: Twitter/ President of Russia)

Glasnogovornik Kremlja kaže da će Rusija biti primorana preduzeti korake, ukoliko dođe do uspostavljanja turske vojne baze u Azerbejdžanu


Ruska vlada je saopćila u petak da zemlja pomno prati razvoj događaja oko potencijalne turske vojne baze u Azerbejdžanu, “potez koji bi mogao zahtijevati od Rusije da poduzme korake kako bi osigurala vlastitu sigurnost i interese.”

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija bila u bliskom kontaktu s Turskom, članicom NATO-a, u vezi sa stabilizacijom situacije na južnom Kavkazu, gdje je tokom borbi prošle godine azerbejdžanska vojska oslobodila svoje teritorije od tri decenije stare armenske okupacije.

Turska i Azerbejdžan su u utorak se dogovorile o povećanju saradnje u vojnoj sferi, potpisujući deklaraciju u gradu Šuši, teritoriji koju je Azerbejdžan oslobodio tokom prošlogodišnjih borbi.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev rekao je da deklaracija predviđa saradnju u političkim, ekonomskim, trgovinskim i energetskim pitanjima.

“Ali najvažniji je sporazum o saradnji između Azerbejdžana i Turske u sferi odbrambene industrije i uzajamnoj vojnoj pomoći”, izjavio je Alijev u utorak, na konferenciji za novinare zajedno s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan u četvrtak, u svojim izjavama, nije isključio izgradnju turske vojne baze u Azerbejdžanu.

Na pitanje o mogućnosti uspostavljanja turske vojne baze u Azerbejdžanu, glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov je prokomentarisao ove najave:

“Raspoređivanje vojne infrastrukture od strane zemalja saveza (NATO) u blizini naših granica je razlog za našu posebnu pažnju, kao i razlog da poduzmemo korake da osiguramo svoju sigurnost i interese.”

Južni Kavkaz, dio bivšeg Sovjetskog Saveza, od posebnog je interesa za Rusiju, koja ga tradicionalno smatra svojom sferom utjecaja.

Ruske mirovne trupe su raspoređene u Nagorno-Karabahu nakon prošlogodišnjeg sukoba, a Moskva ima vojnu bazu u susjednoj Armeniji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021