Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Penzionisani admirali uputili deklaraciju turskoj vladi: najava novog vojnog udara?

Grupa od 103 penzionisana admirala turske mornarice uputili su zajedničku deklaraciju turskoj vladi u kojoj traže otkazivanje projekta Istanbulskog kanala, kao i odustajanje od rasprava o izmjenama konvencije iz Montrea

Deklaracija penzionisanih admirala izazvala je oštre reakcije turskih zvaničnika vladajuće AK partije, kao i optužbe kako ova grupa penzionisanih admirala pokušava narušiti izbornu volju turskog naroda.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu prokomentarisao je na svom Twitter nalogu ovu deklaraciju na sljedeći način:

 

“Velika turska nacija zaljubljena je u uniforme. Nositi uniformu je čast. Još je veća čast nositi tu čast nakon penzionisanja. Uvijek se sa zahvalnošću prisjećamo onih koji su odani demokratiji, državi i naciji, koji svoje uniforme ne čine političkim materijalom … A ostali … “

U istom danu američki New York Times objavio je interesantan tekst vezan za propali vojni puč u Turskoj.

U objavljenom članku se objašnjava kako je turska vlada bila previše stroga prema pučistima, te kako su doživotne kazne zatvora pretjerano stroge za pojedine niže vojne činovnike.

U jednoj od svojih medijskih izjava ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je kako iza pokušaja vojnog udara u Turskoj stoje i Sjedinjene Države.

Nedugo nakon toga u februaru ove godine, američko ministarstvo vanjskih poslova negiralo je ove tvrdnje.

U svjetskoj javnosti je zastupljeno mišljenje kako će sa izgradnjom novog kanala, koji će spajati Mediteran i Crno more, Turska preuzeti potpunu kontrolu nad moreuzom.

Kanal treba da bude izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani istanbulske regije, a trebalo bi da poveća dnevni kapacitet od 160 plovila. Spajao bi Mramorno i Crno more, rasteretio Bosfor i zaštitio grad, njegovu prirodu i more.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021