Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Pentagon objavio nove satelitske snimke djelovanja ruskih borbenih aviona u Libiji

Ruski borbeni avioni i druga oprema koriste se kao zračna podrška ruskim plaćenicima Wagnera u Libiji. Satelitski snimak objavio je AFRICOM.

Rusko dopremanje borbenih aviona i oružani napadi u Libiji mijenja prirodu trenutnog sukoba i pojačavaju potencijal rizika za sve Libijce, posebno nevine civile – Kažu iz AFRICOM-a (Američke vojne komande u Africi)

Komanda američkih vojnih snaga za Afriku (AFRICOM) objavila je satelitske fotografije na kojima se vidi da je Rusija postavila radare za rano upozorenje “P-18 Terek” u zračnu bazu Al-Jufra u Libiji.

Također, na satelitskim snimcima se može vidjeti i kako ruske letjelice polijeću iz ove zračne baze.

AFRICOM je ranije objavio dokaze koji potvrđuju da je Rusija isporučila u Libiju avione “MiG-29” i “Su-24”.

Ipak, ovaj put Komanda američkih vojnih snaga za Afriku iznosi nove dokaze koji govore da su ruski avioni učestvovali u operacijama u Libiji.

Iz AFRICOM-a tvrde da se na prvoj satelitskoj fotografiji može vidjeti da su ruski radari za rano upozorenje “P-18 Terek” raspoređeni u zračnoj bazi Al-Jufra. AFRICOM podsjeća da Rusija uglavnom postavlja ove radare u zemljama u kojima je uključena u operacije.

Na drugoj satelitskoj fotografiji prikazani su ruski avioni dok polijeću iz zračne baze Al-Jufra, a iz AFRICOM-a tvrde da su utvrdili da su ruski avioni “MiG-29” letjeli u područja u blizini grada Sirta u Libiji.

“Slanje ruskih aviona u Libiju promijenilo je tok trenutnog sukoba i povećalo potencijalne rizike za Libijce, posebno za nevine civile”, navodi se u saopćenju AFRICOM-a.

Još se navodi da Rusija, kao “trgovac oružjem broj jedan u Africi”, koristi oružane sukobe i nestabilnosti na tom kontinentu za realizaciju vlastitih interesa i ciljeva.

Ruski SU-24 bombarder snimljen pri slijetanju u Libiji

“Ruska vlada je uz podršku privatnih ruskih zaštitarskih kompanija kao što je Wagner, aktivna u 16 afričkih zemalja”, stoji u saopćenju.

General Bradford Gering, komandant za operacije u AFRICOM-u, upozorio je NATO na rizik i opasnost od Rusije.

“Rusija pokušava uspostaviti strateško uporište na južnom krilu NATO-a, a to radi čak dovodeći u opasnost i živote nevinih Libijaca”, kazao je Gering, dodajući kako postoji opravdana bojazan da Rusija u ovim avionima koje šalje u Libiju angažuje uglavnom neiskusne plaćenike.

“Ukoliko je ovo zaista istina i ako oni izvode bombaške napade, životi nevinih Libijaca su u opasnosti”, zaključio je američki vojni zapovjednik.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021