Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Pentagon: Američke trupe nisu uključene u “čuvanje” ukradene nafte u Siriji

Glasnogovornik Pentagona John Kirby

Gotovo prije dvije godine Sjedinjene Države su premjestile trupe sa sirijsko-turske granice u unutrašnjost Sirije, a predsjednik Donald Trump je otvoreno priznao da su američke snage prisutne tamo s ciljem da “zauzmu naftu”

Američko vojno prisustvo na sjeveroistoku Sirije usmjereno je na osiguravanje “trajnog poraza” terorista DAEŠ-a (ISIL-a)” i nije povezano sa iskorištavanjem naftnih resursa u regiji, izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

“Osim kada je to primjereno određenim postojećim ovlaštenjima za zaštitu civila, zaposleno osoblje ili izvođači radova nisu ovlašteni pružiti pomoć bilo kojoj drugoj privatnoj kompaniji, uključujući njene zaposlenike ili agente, koji žele iskorištavati naftne resurse na sjeveroistoku Sirije”, rekao je glasnogovornik Pentagona novinarima na konferenciji za medije u Washingtonu.

Kirby je pojasnio da SAD trenutno raspolažu sa oko 900 vojnika u Siriji, a njihov broj varira “svakodnevno zbog operativnih zahtjeva”.

Kirby je također rekao da američka misija u Siriji ima za cilj trajni poraz ISIL-a, te da na tome rade u saradnji sa lokalnim partnerskim snagama na sjeveroistočnom dijelu te zemlje.

Velika većina sirijskog naftnog i plinskog bogatstva koncentrirana je na sjeveroistoku zemlje, i nalazi se izvan kontrole režima u Damasku, kojem su prijeko potrebni prihodi od nafte. Prije rata, Sirija je mogla koristiti svoje skromne rezerve nafte kako bi osigurala domaće energetske potrebe i ostvarila skroman profit od izvoza energenata.

Nakon prebacivanja američkih trupa s tursko-sirijske granice u unutrašnjost Sirije 2019. godine, predsjednik Donald Trump je više puta izjavio da su SAD u Siriji održavale vojno prisustvo s ciljem da “preuzmu naftu”.

Njegove izjave izazvale su bijes u američkim i međunarodnim medijima, koji su ga optužili za kršenje međunarodnih zakona protiv pljačke javne i privatne imovine, te činjenje ratnih zločina.

U oktobru 2019. godine ruska vojska je objavila detaljan izvještaj o američkim aktivnostima krijumčarenja u Siriji, otkrivajući da Pentagon, CIA i privatne sigurnosne kompanije rade s kurdskim snagama i naftnim kompanijama pod kontrolom SAD-a na planiranju operacija krijumčarenja nafte, ostvarajući tako prihode od preko 30 miliona dolara mjesečno, uključujući naftno polje al-Omar i plinsko polje al-Tabia koja se nalaze u provinciji Deir ez-Zor.

Administracija Bidena nastavila je politiku Trumpove administracije sa slanjem trupa i zaliha preko ilegalnih graničnih prijelaza između Sirije i Iraka. U ponedjeljak su sirijski mediji izvijestili da su dva konvoja s ukupno 59 vozila ušla na sjeveroistok zemlje iz dva odvojena pravca noseći vojnu opremu i logističke zalihe.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021