Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Palestinska uprava “spremna za potpisivanje sporazuma o ekskluzivnoj pomorskoj ekonomskoj zoni s Turskom”

Palestinski ambasador u Ankari Faed Mustafa.

Palestinska uprava (PA) spremna je s Turskom pregovarati o pomorskom razgraničenju i sarađivati s Ankarom u vezi s prirodnim resursima u istočnom Sredozemlju, rekao je u ponedjeljak palestinski ambasador za turske medije.

Faed Mustafa, palestinski ambasador u Ankari, rekao je u intervjuu da Palestina može slijediti turski sporazum o razgraničenju mora s Libijom i potpisati sličan sporazum sa Turskom.

Otvoreni smo za svaku ideju produbljivanja naših odnosa sa Turskom, a to uključuje dogovor o ekskluzivnim ekonomskim zonama“, rekao je Mustafa za list Aydinlik.

I mi imamo prava u Mediteranu. Palestina ima udio u nafti i plinu koji se nalazi u istočnom Sredozemlju. Spremni smo za saradnju u ovim područjima i potpisivanje sporazuma.

Uz pojas Gaze, palestinska područja imaju obalu duž istočnog Mediterana, što ih čini kvalifikovanim da traže svoja pomorska prava. Od 2007. godine Gazom je upravljao pokret Hamas, koji ima sukobljene odnose sa Palestinskom upravom, kojom dominira Fatah sa sjedištem na Zapadnoj obali.

Palestinski ambasador u Turskoj je izjavio da je Izrael ograničavao palestinske napore u sprovođenju seizmičkih aktivnosti na obalama Gaze, gdje su otkriveni izvori plina 1999. godine, na udaljenosti od oko 30 kilometara, od opkoljene obalne enklave.

Budući da Izrael i Egipat drže Gazu pod strogom blokadom, a sukobi i požari su uobičajeni, pomorski teritoriji za koji se procjenjuje da sadrži tri biliona kubnih metara plina, ostaje uspavan gotovo 20 godina od svog otkrića.

Nismo mogli imati koristi od gasa zbog izraelskog pritiska“, rekao je Mustafa.

Turska i libijska Vlada nacionalnog jedinstva prošlog novembra potpisale su sporazum o  razgraničavanju pomorskih ekonomskih zona, u istočnom Mediteranu, u pokušaju da blokiraju daljnje grčke i kiparske aktivnosti bušenja u tom području.

Sporazum sa Palestinskom upravom bio bi na obostranu korist, Turska bi dodatno osnažila svoju poziciju u istočnom Mediteranu, dok bi Palestina stekla mogućnosti budućih prihoda od plina.

Prema UN-ovom zakonu o moru, obalne države imaju pravo na 320 km udaljenosti pomorskog teritorija, od svoje obale, gdje mogu proglasiti “ekskluzivnu ekonomsku zonu” (EEZ), i gdje imaju pravo na istraživanje i iskorištavanje prirodnih resursa.

Međutim, ovakvo nešto nije moguće napraviti u istočnom Mediteranu, zbog specifičnosti obale i brojnih otoka. Upravo iz ovog razloga dolazi do ogromnih napetosti između Grčke, Turske i Izraela.

Navedeni blok sastavljen od Grčke, Egipta, Kipra i Izraela nastoji isključiti Tursku iz ove raspodjele, međutim Turska odbija to prihvatiti, uspostavljajući tako svoju ekonomsku-pomorsku zonu sa Libijom.

Kakav će odgovor biti od turske strane je upitno, ponajviše iz razloga što se Turska našla usamljenom u istočnom Mediteranu, protiv Grčke, Izraela, Kipra i Egipta.

Kako stvari stoje, gotovo nijedna arapska država ne bi stala uz Palestinu i Tursku. Egipat je odavno već zauzeo izraelsku stranu, stavljajući Gazu pod blokadu zajedno sa Izraelom.

Egipat je za vrijeme predsjednika Muhameda Mursija podržavao i pomogao Palestinsku upravu, međutim nakon vojnog udara podržanog od strane UAE i Saudijske Arabije, Egipat je zauzeo izraelsku stranu i okrenuo leđa Palesticima.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021