Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Pakistanski šiitski plaćenici vraćaju se iz Sirije i predstavljaju sigurnosnu prijetnju za državu

Fotografija prikazuje pogrebnu povorku ubijenih članova proiranske milicije u Siriji, kasnije sahranjenih u Iranu. Zastava brigade Zainabiyoun, koju čine pakistanski državljani, u prvom je planu 25. maja 2017. godine

Islamabad strahuje da bi se šiitski borci, koji su se vratili iz Sirije, mogli pridružiti lokalnim pobunama i predstavljati novu sigurnosnu prijetnju u zemlji

Wajid Ali, 16-godišnji mladić pakistanske četvrti Kurram, bio je među nekoliko desetaka mladih članova pakistanske šiitske zajednice koji su ubijeni u borbama u Siriji. Većina njih bili su pristalice režima Bašara al Assada, bliskog iranskog saveznika.

Znatan broj pakistanskih šiitskih omladinaca ratovao je u Siriji od 2013. godine u sklopu oružane milicije Zainabiyoun, koju je regrutovala Iranska revolucionarna garda (IRGC), u prividnu svrhu zaštite šiitskih svetih mjesta.

Većina njihovih regruta bili su starosti između dvadeset i trideset godina, motivirani religioznim osjećajima.

Šiitski borci stacionirani u Damasku kako bi zaštitili svetište unuke Poslanika Muhameda (Fotografija: Reuters)

Šiitski vjerski učenjak iz Karačija priznao je da je značajan broj mladih članova iz pakistanske šiitske zajednice otišao da se bori u sirijskom ratu.

“DAEŠ (ISIL) vjeruje da su svetišta heretička i granatiraju ih svugdje bilo u Siriji, Pakistanu ili Afganistanu”, rekao je šiitski učenjak, koji je zatražio anonimnost zbog osjetljivosti problema, prenosi TRT World.

“Brojni šiitski mladići iz zajednice vjeruju da im je vjerska dužnost zaštititi svetišta [svoje sekte] od napada DAEŠ-a, ignorirajući da su Pakistanci i da nije njihov posao da budu uključeni u probleme drugih zemalja”.

Iz susjednog Afganistana formirana je slična milicija koja je nazvana brigada Fatemiyoun. Njihovi regruti dolazili su iz manjinskog šiitskog stanovništva u zemlji.

Agencije za provođenje zakona u Pakistanu nemaju zvanične statistike o broju pakistanskih šiitskih mladića koji su sudjelovali u sirijskom sukobu, ali vjeruju da taj broj varira između 3.000 i 5.000.

Ihsan Ghani, bivši šef Nacionalnog tijela za borbu protiv terorizma, rekao je da je većina pakistanske šiitske omladine u Siriju otišla preko Irana i Iraka gdje odlaze na vjerska hodočašća.

“Mnogi regruti bili su namamljeni da sudjeluju u sirijskom sukobu obećanjem bolje plaće kao borca ​​i šanse da osiguraju mjesto za ukop u iranskim svetim zemljama, kao što je Qum”, izjavio je Ghani za TRT World.

Kako se bližio poraz DAEŠ-a u istočnoj Siriji, pakistanski šiitski borci tiho su se vraćali u svoju zemlju.

Stručnjaci za sigurnost tvrde da nije prvi put da je pakistanska omladina postala dio pobune na stranom tlu. U prošlosti se veliki broj pakistanske sunitske omladine pridruživao pobunama u Afganistanu i na teritoriju Kašmira pod upravom Indije.

Suprotno pakistanskim pobunjenicima u Afganistanu i Kašmiru, pakistanski šiitski borci vratili su se u zemlju iz Sirije u roku od dvije do tri godine.

“Nažalost, pakistanske vlasti nemaju nijedan mehanizam za nadgledanje militanata koji su se vratili iz Sirije”, rekao je Ghani.

Pakistan se plaši da bi ovi šiitski borci, nakon sudjelovanja u borbama u inozemstvu, mogli da se uključe u lokalne sukobe u Pakistanu

Sigurnosni stručnjaci strahuju da bi povratak ovih boraca mogao utjecati na sigurnosnu situaciju u Pakistanu i postati katalizator za sukobe između sunita i šiita.

S druge strane, brigada Zainabiyoun s borbenim potencijalom također može uzvratiti i potkopati krhku unutarnju sigurnost Pakistana, smatraju stručnjaci.

“U sirijskom sukobu pakistanski militanti usavršili su svoje asimetrične borbene vještine, razvili konvencionalne sposobnosti na sofisticiranom oružju, stvorili veze i mreže sa svojim bliskoistočnim kolegama”, dodao je Basit.

U roku od dva mjeseca, pakistanska protuteroristička policija Sindha tvrdi da je uhapsila četiri militanata iz brigade Zainabiyoun u različitim racijama u Karačiju.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Pakistanska policija i obavještajne službe su i u prošlosti uhapsile određen broj lica, koja se sumnjiče za odlazak na strana ratišta Iraka i Sirije.

Samo u Karačiju, šiitske grupe se žale da su preko 200 šiitskih mladića navodno bili meta pakistanskih sigurnosnih i obavještajnih agencija po povratku iz Sirije, Irana i Iraka.

Izvor: TRT World

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021