Connect with us

Hi, what are you looking for?

Premijer Pakistana Imran Khan i afganistanski predsjednik Ashraf Ghani (FOTO: Facebook)

Vijesti

Pakistanski premijer kaže da su SAD “zabrljale stvar u Afganistanu”

Imran Khan ponavlja da u Afganistanu ne postoji vojno rješenje, pozivajući na “inkluzivno” političko rješenje


Pakistanski premijer rekao je da su SAD “stvarno zabrljale u Afganistanu” tražeći prvo vojno rješenje, a zatim tražeći političko pomirenje s talibanima sa pozicije slabosti.

Njegove primjedbe uslijedile su jer su snage SAD-a i NATO-a za nešto više od mjesec dana okončale svoje dvadesetogodišnje učešće u Afganistanu.

“Mislim da su SAD doista zabrljale stvar u Afganistanu. Vidite, prije svega, pokušali su tražiti vojno rješenje u Afganistanu, iako nikada nije ni postojalo”, izjavio je Khan za PBS NewsHour, američki informativni program, kasno u utorak .

Rekao je da kada su SAD shvatile da u Afganistanu ne postoji vojno rješenje, “nažalost” je njihova pregovaračka moć “nestala”.

“Kad je u Afganistanu bilo 150 000 NATO vojnika, bilo je vrijeme da se krene u političko rješenje. Ali kad su smanjili trupe na jedva 10 000, a onda, kad su dali datum izlaska, talibani su pomislili da su pobijedili. pa ih je, stoga, za sada bilo jako teško natjerati na kompromis “, rekao je voditeljici programa Judy Woodruff.

Talibani su posljednjih sedmica brzo napredovali u zauzimanju teritorija, tvrdeći da kontroliraju više od 150 od 407 afganistanskih okruga.

Khan je upozorio da bi svaki “dugotrajni građanski rat” u Afganistanu gurnuo dodatne izbjeglice prema Pakistanu, koji je već više od tri decenije ugostio milione Afganistanaca. “A naša ekonomska situacija nije takva da možemo imati još jedan priliv”, rekao je Khan.

Upitan je li uspon talibana dobar ishod za Afganistan, Khan je ustvrdio: “Jedini dobar ishod za Afganistan je taj da ako postoji političko rješenje, koje je inkluzivno, pa oni formiraju neku vrstu vlade koja tamo uključuje sve vrste različitih frakcija. “

Premijer je rekao da su navodi da je oko 10.000 militanata koji su u Afganistan prešli iz Pakistana “apsolutna glupost” i da nema dokaza za takvu tvrdnju.

Rekao je da će Pakistan ponovo biti meta ako se pridruži SAD-u za bilo koju buduću vojnu akciju u regiji, dodajući da “želimo biti partneri u miru, ali ne u sukobu”.

“Nemamo kapaciteta da se više borimo unutar naše granice ili bilo kakvog terorizma u našoj zemlji … upravo smo se oporavili od očajne ekonomske situacije i ne želimo to ponovo prolaziti”, rekao je.

Kritikujući Vašington zbog korištenja Pakistana poput “unajmljenog oružja”, Khan je rekao da ne postoji nijedna druga zemlja koja je izgubila 70.000 ljudi u borbi za tuđi rat.

“Sada je stav Pakistana vrlo jasan. Želimo pomoći i pomogli smo da Talibani razgovaraju sa SAD -om, doveli smo ih za stol za dijalog”, rekao je. “Učinili smo svoje.”

Afganistanski pregovori u Kataru, koji su započeli u septembru prošle godine, malo su napredovali, jer se obje strane međusobno optužuju za povećanje nasilja.

U nedavnom intervjuu, glasnogovornik talibana Suhail Shaheen, koji je također član pregovaračkog tima te skupine, rekao je da u Afganistanu neće biti mira dok u Kabulu ne bude uspostavljena nova pregovaračka vlada i predsjednik Ashraf Ghani ne bude uklonjen.

Pročitajte još

Vijesti

Turska, azerbejdžanska i pakistanska vojska po prvi put će održati zajedničke vojne vježbe od 12. do 20. septembra u Bakuu, saopćilo je u subotu...

Vijesti

Turska i Katar rade na izgradnji objekta za domaće i međunarodne letove, uz podršku turskih specijalnih snaga i sigurnosnih kompanija. Turski tehnički tim stigao...

Vijesti

Ankara planira zadržati svoje prisustvo u Kabulu kako bi osigurala svoje političke i komercijalne interese, uz podršku Katara, dok talibani nastoje dobiti međunarodno priznanje...

Vijesti

Turska je započela evakuaciju svojih snaga iz Afganistana nakon što je ocijenila trenutnu situaciju i uslove na terenu, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane...

Vijesti

Turski stručnjaci smatraju da, u situaciji masovnog priliva afganistanskih migranata iz Irana, Turska jednostavno neće imati drugi izbor osim da dopusti njihov protok ka...

Vijesti

Može li postojati predanost Francuske prema afganistanskim ženama, dok je muslimankama zabranjeno nošenje marame u ovoj zemlji? Pokušaji francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se...

Vijesti

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kasno u srijedu da bi se mogao sastati s liderom talibana, u sklopu napora za okončanje sukoba u...

Vijesti

Iako Kabul smatra da je jedini način na koji New Delhi može pomoći je kroz podršku iz zraka, Indija vjerojatno neće sudjelovati u ratu...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021