Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Pakistanski i turski vojnici u blizini indijske granice mogli bi postati nova glavobolja za Indiju?

Predsjednik Erdogan i premijer Pakistana Imran Khan

Turska je postala jedan od najvećih pakistanskih dobavljača oružja nakon Kine. Turski predsjednik Erdogan nedavno je izrazio neupitnu podršku Pakistanu u sporu oko Kašmira, obećavajući kako će pružiti ekonomsku, političku i vojnu pomoć Islamabadu. Da li bi Indija trebala biti zabrinuta rastućim vezama između Pakistana i Turske?

  • Tekst pod naslovom “Pakistanski i turski vojnici u blizini indijske granice mogli bi postati nova glavobolja za New Delhi,” objavio je geopolitički portal Eurasiantimes.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan boravio je u dvodnevnoj posjeti Pakistanu ove godine, s agendom za daljnje jačanje odnosa dvije zemalje. Obraćajući se na zajedničkom zasjedanju pakistanskog parlamenta četvrti put u svom mandatu, Erdogan je nedvojbeno ojačao vezu između Islamabada i Ankare snažnije nego ikad prije.

“Kao i u prošlosti, i ubuduće ćemo podržavati Pakistan”, obećao je turski lider.

Osim potpisanih 13 bilateralnih sporazuma koji uključuju jedan vojni sporazum, predsjednik Erdogan i premijer Imran Khan održali su razgovore o poboljšanju strateškog ekonomskog okvira, koji bi mogao potaknuti trenutnu trgovinsku razmjenu koja iznosi blizu milijardu dolara.

Pakistan i Turska održavaju dugogodišnje vojne vježbe koje se organizuju svake godine, još od 2000. godine. Ali sada, pod vodstvom Erdogana i Khana, vojna saradnja dodatno osnažuje.

2018. godine Pakistan je dobio četiri korvete od Ankare, u okviru najvećeg ikada odbrambenog vojnog sporazuma u turskoj historiji.

Model Milgem korvete koje je Pakistan nabavio od Turske

Nakon toga, u oktobru iste godine, za pakistansku mornaricu izgrađen je logistički brod od 17.000 tona, u saradnji s turskim tehnološkim kompanijama.

Lokalno proizvedeni T-129 Atak, napredni jurišni helikopter za napad i izviđanje, kupio je Pakistan prema novom sporazumu koji je predstavljen.

Iako su Sjedinjene Države nastojale blokirati ovaj sporazum o isporuci T-129 Ataka, nisu uspjele u tome.

“Problem je povezan s dijelovima američke proizvodnje, za koje će TAI trebati američke izvozne dozvole”, rekao je predstavnik TAI kompanije.

Međutim, Pakistan se složio produžiti rok isporuke za jednu godinu, nakon što je turska strana najavila mogućnost ugradnje domaćeg helikopterskog motora.

Ovim sporazumom je Turska sada postala drugi najveći dobavljač oružja za Pakistan, nakon Kine.

Izvještaji tvrde da je sastanak Erdogana i Khana također osigurao zajednički nastup obje zemlje na međunarodnoj sceni, i uspostavio međusobnu podršku unutar međunarodnih institucija.

“Došao je, vidio i pobijedio”, glasio je naslov pakistanskog Urdu daily, koji su na ovaj način proslavili posjetu turskog predsjednika.

Dana 14. februara 2020., predsjednik Erdogan je rekao kako je “Kašmir nama jednako važan kao i našem prijatelju Pakistanu”, a podržao je Islamabad po pitanju Kašmira unutar Ujedinjenih nacija.

Također je naglasio tugovanje zbog patnje Kašmiraca koji su pod indijskom okupacijom. Ovo je, sasvim prirodno, izazvalo bijes u New Delhiju.

Nakon ponovljene izjave predsjednika Erdogana, Indija je u oktobru prošle godine smanjila svoj obrambeni izvoz u Tursku. Indijska vlada također je otkazala posjetu premijera Narendre Modija Turskoj.

Pakistan, Turska i Malezija odlučile su pokrenuti zajednički TV kanal na globalnom nivou. Kanal će biti na engleskom jeziku i posvećen “suočavanju s izazovima koje postavlja islamofobija”.

S novim sporazumom o odbrani između Turske i Pakistana, i Islamabada koji nudi Ankari da bude dio ekonomskog CPEC projekta, New Delhi ima razlog da se zabrine zbog predstojećeg prisustva turskih organizacija i vojnika u blizini indijske granice.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021