Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Pakistanska mornarica uskoro dobiva treću korvetu klase “Jinnah” od Turske

Korveta izgrađena u okviru projekta MILGEM (FOTO: STM)

Turska je položila trupnu strukturu za novi pakistanski ratni brod u istanbulskom pomorskom brodogradilištu, na ceremoniji kojoj su prošle sedmice prisustvovali mnogi visoki zvaničnici. Ovo je treća višenamjenska korveta, klase Jinnah, koja će ući u sastav pakistanske mornarice


Ratni brod je dio sporazuma potpisanog između Islamabada i Ankare u julu 2018. godine o nabavi četiri korvete klase MILGEM za pakistansku mornaricu.

To je bio najveći pojedinačni vojni izvozni ugovor za Tursku vrijedan 1,5 milijardi dolara. Uključuje izgradnju dva broda u Turskoj, a druga dva u brodogradilištu i inženjerskim radovima u pakistanskom brodogradilištu u Karačiju, zajedno s transferom tehnologije od strane Turske.

Ilustracija: Milgem korveta


Paralelno sa ceremonijom puštanja u rad TCG Kınalıada, kojoj je prisustvovao turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, tamo je 29. septembra 2019. održana i ceremonija rezanja čelika za prvu MILGEM korvetu, koja će biti isporučena pakistanskoj mornarici.

Pakistanska varijanta klase MILGEM mogla bi se razlikovati od turske sa eventualnom integracijom određenih kineskih sistema.

Korvete klase Jinnah

Pakistanska mornarica je klasu Jinnah (Džinah) nazvala po prvom predsjedniku i utemeljitelju Pakistana, Muhamedu Aliju Džinahu. Radi se o višenamjenskim turskim korvetama klase MILGEM, koji se mogu rasporediti u niz misija, uključujući izviđanje, nadzor, rano upozorenje, protivpodmorničko ratovanje, površinsko – ratovanje zemlja-zemlja i zemlja – zrak misije, te amfibijske operacije.

U saopćenju pakistanske mornarice istaknute su sposobnosti koje će MILGEM donijeti pakistanskoj površinskoj floti.

„Korvete klase MILGEM bit će jedna od tehnološki najnaprednijih stelt površinskih platformi pakistanske mornaričke flote. Brod je opremljen najsavremenijim oružjem i modernim senzorima, uključujući naoružanje zemlja-zemlja, rakete zemlja-zrak, protivpodmorničko oružje i sistem upravljanja borbom. Uvođenje ovog broda u pakistansku mornaricu značajno će povećati ubojitost i sposobnosti pakistanske mornarice i doprinosi održavanju mira, sigurnosti i ravnoteže snaga u regiji Indijskog okeana.”

Međutim, tačna konfiguracija broda za pakistansku mornaricu još nije objavljena. Ali neke informacije, iznesene u izjavi pakistanskog admirala, Zafara Mahmooda Abbasija, tokom pomorske vježbe Aman, održane 2019. godine, napominju da će brodovi [konfiguracija za mornaricu Pakistana] biti opremljeni 16-ćelijskim vertikalnim sistemom lansiranja (VLS), iza glavnog topa, u kojim bi se mogle naći kineske rakete protuzračne odbrane srednjeg dometa, vjerovatno LY-80 / HHQ-16, prema informacijama do kojih je došao portal Naval News.

U izvještaju se također pretpostavlja da će glavno naoružanje broda biti pakistanska protubrodska raketa Harbah ili kineska protubrodska raketa C-802.

Turska i Pakistan održavaju duboke vojne i diplomatske odnose. Pored toga što su ujedinjeni na kulturnoj i vjerskoj osnovi, Turska također podržava stav Pakistana o Kašmiru, što je turski predsjednik Erdogan potvrdio u zajedničkom obraćanju pakistanskom parlamentu, gdje je istovremeno prisustvovala vrhovna vojna komanda pakistanske vojske.

Pakistan i Turska također su potpisali sporazum o kupovini 30 jurišnih helikoptera T-129 ATAK, turske proizvodnje. Ali, dogovor se našao u zastoju zbog problema s licencama oko potrebne izvozne dozvole Ministarstva obrane SAD-a za motore LHTEC T800-4A, koji koristi T129 Atak.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021