Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Pakistan zaplijenio iranski naftni tanker na američki zahtjev

Iranski naftni tanker

Senator Rehman Malik, predsjednik pakistanskog odbora za unutrašna pitanja, obavijestio je javnost u vezi s zapljenom iranskog tankera u luci Kasim, u Karačiju, zbog umiješanosti u krijumčarenje nafte u Pakistan.

Prema izjavi u petak, Malik je kazao da je zapljena iranskog broda zbog krijumčarenje nafte, ozbiljno međunarodno pitanje, koje bi moglo dovesti Pakistan pod međunarodni pritisak, jer krijumčari nisu poštivali pakistanski zakon niti sankcije protiv Irana

U obavijesti ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je da je ovaj brod otkriven od strane amerikanaca, koji su obavijestili vladu Pakistana o pravnim postupcima protiv uvoznika, izvoznika i rafinerija povezanih sa Iranom.

U obavijesti je prema medijskim izvještajima navedeno da su papiri iranskog tankera krivotvoreni. Zatraženo je od pakistanske savezne agencije za istragu (FIA) da koordinira sa carinom u Karačiju i pruži potpune detalje i informacije o ovom pitanju.

Dužnosnik iranske luke i pomorske organizacije (PMO), kaže da nije službeno obaviješten o potezu pakistanskih vlasti o zapljeni tankera koji prevozi iransku naftu u susjednu zemlju.

Međutim, dužnosnik, koji obavlja funkciju šefa Odjela za pomorska pitanja PMO-a, nije demantirao izvještaje u
pakistanskim medijima da je brod pod zastavom Irana zadržan izvan karačijske luke Qasim, navodno jer je kršio američke sankcije protiv Irana.

Otkako su se povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu 2018. godine, Sjedinjene Države vrše
pritisak na zemlje širom svijeta da prestanu kupovati iransku naftu.

Iako su sankcije uticale na potražnju iranske nafte, američki dužnosnici nisu uspjeli potpuno zaustaviti naftne isporuke iz iranskih luka kupcima iranske nafte.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021