Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Pakistan uhapsio iranskog špijuna pod optužbom da je Iranu predao pakistanske vojne tajne

Pakistanski premijer Imran Khan i predsjednik Irana Hasan Rouhani

Početkom jula, posebni istražni tim u Pakistanu otkrio je da je poznati gangster iz Karačija priznao da je špijunirao za Iran.

Uzair Baloch, vođa mafijaške grupe, navodno je priznao da je špijunirao za iransku obavještajnu službu 2014. godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova provincije Sindh 6. jula objavilo je izvještaj u kojem je detaljno navedeno da je Baloch stranim agentima omogućio pristup tajnim podacima i nacte o vojnim postrojbama i službenicima pakistanske vojske.

Uhapšeni Uzair Baloch

Zajednički tim za ispitivanje sastavljen od službenika pakistanske obavještajne službe i službenika policije podigao je optužnicu protiv Balocha, koji je pritvoren u aprilu 2017., za 55 zločina, uključujući iznudu, trgovinu drogom, otmicu i špijunažu.

Ali zašto su sada objavljene ove informacije? I što otkriva slučaj o kompliciranim odnosima između Teherana i Islamabada?

Iransko-indijski proxy rat protiv Pakistana

Philip Smyth, saradnik centra za istraživanje Instituta Washington, izjavio je da je saradnja Iranske revolucionarne garde (IRGC) s Balochom dio šire strategije angažovanja vođa kriminalnih bandi.

Baloch nije jedina osoba optužena za obavljanje špijunskih aktivnosti u Pakistanu s iranskim vezama. Vjeruje se da je indijski državljanin Kulbhushan Sudhir Jadhav, koji je uhapšen 2016. godine pod optužbom za špijunažu za indijsku obavještajnu službu, ušao u pakistansku provinciju Balučistan preko Irana te godine.

Baloch je, kako je objavljeno, tijekom ispitivanja rekao da iranska vlada pruža veliku podršku nasilničkim skupinama u Pakistanu, postavljajući zabrinjavajuća pitanja o ulozi Irana u susjednoj zemlji.

Pored toga, nije tajna kako Iran ima veliki uticaj na šitsku populaciju u Pakistanu, među kojima regrutuje pakistance za ratove u Siriji i šire.

Iako pakistanski zvaničnici godinama šute na neprijateljske iranske aktivnosti u pograničnoj regiji Balučistan, Iran oprema i obučava militante koji već dugi niz godina izvršavaju terorističke akte unutar Pakistana.

Međutim, dosadašnji savez između Irana i Indije koji se zasnivao na energetsko-ekonomskoj i vojnoj saradnji djeluje mrtvo slovo na papiru.

Razlog je američki pritisak na Indiju da prestane kupovati iransku naftu, što je Indija i učinila. Iran se nakon toga okrenuo Kini i zbližavanju sa Pakistanom, nudeći da se spoje pakistanska pomorska luka Gwadar sa iranskom lukom Chabahar.

New Delhi je investirao velika sredstva u luku Chabahar na jugoistočnoj obali Irana, jer bi ova luka Indiji omogućila pomorski pristup Afganistanu i Središnjoj Aziji, zaobilazeći Pakistan, koji je prepreka za povezivanje između Indije i centralne Azije.

U prošlosti su militanti iz Balučistana izvršili nekoliko terorističkih napada na pakistanski grad Gwadar, što nagovještava kako su Iran i Indija i na ovaj način spremni da se zajednički bore protiv zajedničke ekonomske inicijative Pakistana i Kine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021