Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Operacije Mossada u Iranu: Izraelske “proxy grupe” i tajne diverzantske operacije

Novi izraelski premijer Naftali Bennett (Foto: Twitter)

Novi izraelski premijer je možda spreman eskalirati sa tajnim diverzantskim operacijama, koristeći izraelske “proxy” grupe protiv iranskog režima


Čini se da Izrael sve češće izvodi tajne kampanje unutar Irana, usmjeravajući se na ključnu infrastrukturu i objekte. Obavještajne službe vjerovatno regrutuju i mobiliziraju strane agente i operativce, koji nisu Izraelci, da izvrše ove visoko rizične diverzantske misije.

Mossad se može osloniti na domaće disidente, antirežimske Irance koji žive u inostranstvu i možda pripadnike drugih nacionalnosti koji mogu s relativnom lakoćom ući u Iran ili putovati kroz njega. Proces regrutacije i upravljanja takvim agentima i dalje je obavijen velom tajne, ali vjeruje se da su operativci dio obuke pohađali u Izraelu.

Tajni udar ove sedmice bio je usmjeren na proizvodni pogon komponenata za centrifuge u blizini Teherana. Iranski zvaničnici u početku su rekli da je napad osujećen, no kasniji izvještaji ukazuju da je incident značajno naštetio iranskom nuklearnom postrojenju.

Napadom je oštećen jedinstveni objekt koji trenutno nema zamjenu u Iranu, izjavio je vojni analitičar Alon Ben-David. To je ozbiljno potkopalo sposobnost Teherana da proizvodi nove centrifuge, napisao je u dnevnom listu Maariv.

Tekuće diverzantske operacije usporavaju napredak Irana i otežat će režimu napredovanje u razvoju nuklearnog oružja, smatra Ben-David.

Prema nekim izvorima napad je izveden dronovima, koji su izveli daljinski upravljani udar s iranske teritorije. Dronovi su vjerovatno prokrijumčareni u Iran, a aktivirali su ih strani državljani koje je regrutirao Izrael, napisao je vojni analitičar Yoav Limor u izraelskim novinama pod nazivom Hayom.

Važno je istaknuti da je šef Mossada u odlasku Yossi Cohen nedavno tvrdio da je raniju operaciju krađe iranske nuklearne arhive izveo veliki tim koji ne čine Izraelci.

Kao i uvijek, teško je sa sigurnošću utvrditi djeluju li izraelski agenti na iranskom tlu. Prema prethodnim izvještajima, Mossad je angažovao ženske agente iz Izraela, koji su raspoređeni na misijama unutar Irana.

Izraelske “proxy grupe” u Iranu

Najnoviji napad, ako ga je zaista izveo Izrael, prvi put je naredio novi premijer Naftali Bennett od svog stupanja na dužnost. Operacija sugerira da će Izrael nastaviti poduzimati snažne korake u mandatu novog premijera, ali to bi također moglo nagovijestiti dramatičniji potez: početak sveopćeg proxy rata protiv iranskog režima.

Ispostavilo se da se Bennett već zalagao za ovu ideju prije nekoliko godina kao član kabineta, izvijestio je novinar Ben Caspit. U to vrijeme je sa svojim savjetnicima razgovarao o napadima iranskih posredničkih grupa, poput Hezbolaha, na Izrael i postavljao pitanja treba li Izrael usvojiti isti pristup.

“Zašto ne napadnemo glavu hobotnice umjesto njezinih ruku?” Bennett je navodno pitao svoje pomoćnike. “Zašto svaka eksplozija u Izraelu ne bi izazvala neku sličnu eksploziju u Iranu?”

Napad na iransku tvornicu centrifuga mogao bi biti znak da Izrael možda prelazi na agresivniju politiku. Obavještajni stručnjak Ronen Bergman napisao je u dnevnom listu Yediot Aharonot da je Bennett, možda, odobrio napad nakon što je odlazeći premijer Netanjahu to odbacio.

Bergman smatra da za pripremu ovako složenog napada treba nekoliko mjeseci, te da može imati ozbiljne vojne i diplomatske implikacije. Iz tih razloga Netanjahu je možda odlučio da ne odobri napad, tvrdi Bergman.

Međutim, kako iranski nuklearni program opasno napreduje, premijer Bennett sada je možda spreman za eskalaciju izraelskih diverzantskih operacija. Važno je napomenuti da je novi šef Mossada David Barnea također nedavno nagovijestio da špijunska agencija planira pokrenuti još tajnih misija u Iranu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021