Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Ono što ne vidite: Putin, Iran, Turska i NATO

Pogledajmo analizu bivšeg američkog generala David Petraeusa. David Petraeus je u jednoj svojoj analizi napisao par interesantnih stvari.

Prva: Putin je veliki poklon NATO savezu

Snažni stav Putina i Rusije je ono što odgovara i što želi Pentagon, zašto?

Dok god postoji “Ruska prijetnja” Amerika će držati cijelu Evropu u strahu i jačati NATO savez. Ne trebamo ni spominjati trgovinu naoružanjem američkih kompanija koja iznosi u ciframa stotina milijardi dolara godišnje.

U Africi, na Bliskom istoku i Evropi šireći propagandu o Putinu i Rusiji, Američka pozicija je sve snažnija, dobro zapažanje zar ne?

Petraeus je još utvrdio kako je Putin za planove Pentagona otvorio puteve kakve je Pentagon samo sanjati mogao.

Pentagon bez ikakvih problema povećava svoje vojno prisustvo u Evropi, vidjeli ste vijesti kako Amerika doprema sve moguće vrste naoružanja u Evropu zar ne? “Snažni Putin” je glavni izgovor za to.

Da je danas na mjestu Putina neki drugi predsjednik, američki Pentagon bi za svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku i Africi tražio način da se dogovori sa tamošnjim državama, kad je Evropa u pitanju teško da bi bilo koji novi američki vojnik kročio tamo.

David Petraeus je čovjek koji jako dobro poznaje Pentagon i njegove geopolitičke planove..

Kada dođemo do Turske

Da nema Putina, Vašington bi se lako dogovorio sa Turskom ali trenutno imamo Pentagon koji potez za potezom čini da baci kost između Rusije i Turske.

Povlačenjem američke vojske iz Sirije, Pentagon je bacio otrov među tursko-ruske odnose, to je činjenica.

Rusija isto tako želi Tursku koja će se suprostaviti Americi, i svaki put kada Amerika napravi korak za zbližavanje sa Turskom, Rusija izlazi sa kartom Bašara al Asada kao suptilnom prijetnjom Turskoj.

Iako zvuči nemoguće, zamislite na sekundu scenariji u kojem bi se američka vojska u potpunosti povukla iz Sirije, šta bi se dogodilo?

Pentagon to ovako vidi otprilike: Iran i Rusija automatski bi se okrenule protiv Turske, proglasili bi Tursku okupatorom sirijske zemlje i učinili bi sve da se turska vojska povuče unutar svojih granica.

Najnepredvidljivija država u ovoj regiji je Iran, Teheran koji stalno prijeti kako će izbrisati Izrael sa karte ustvari je njihov tajni centar prijateljstva.

Iran je država kojom upravlja porodica Rotšild, i sa izraelom je u tajnim prijateljskim vezama.

Sjetite se da su iz Saudijske Arabije još prije godinu dana stizale prijetnje kako će uništiti Izrael ali kada je u pitanju godišnji odmor prijestolonasljednika Salmana, Izrael je glavna destinacija koju posjećuje.

Kroz narednih par godina istu situaciju ćete vidjeti i sa Iranom, kada tajno prijateljstvo postane javno.

Zbližavanje Izraela i Irana ipak ne ide u korist Pentagonu koji priprema vojnu akciju protiv Irana već duže vrijeme, ali u medijima su im uloge suprotne kao što se vidi.

Sve ovo nije jednostavno ljudima da shvate, dok Trump proglašava Jerusalem glavnim gradom Izraela,  Amerika nakon toga zbog svojih interesa dolazi u sukob sa Izraelom, pomalo besmisleno zvuči…

U ovoj regiji imate puno toga da vidite, ali ako nevidljivo ne uzimate u obzir niti ćete razumijeti Izrael niti Ameriku.

Navest ću vam samo jedan primjer neslaganja Amerike i Izraela iz vaše bliže okoline, Izraela koji dogovori prodaju borbenih aviona Hrvatskoj i Pentagona koji kaže “Ne može”.

Mnoge stvari u koje većina vjeruje ustvari nisu takve u stvarnosti,  među državama ne postoji prijateljstvo niti neprijateljstvo, postoji samo interes i konkurencija.

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021