Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Oni koji žele prekid vatre šalju oružje u Armeniju, kaže Alijev

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev

Oni koji žele prekid vatre šalju oružje u Armeniju, rekao je u ponedjeljak azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev

U svom obraćanju naciji, Alijev je napomenuo da je Azerbejdžan pristao na prekid vatre radi razmjene zarobljenika i tijela poginulih, ali Armenija je prekršila primirje već nakon nekoliko minuta.

Kritikujući zemlje koje šalju oružje u Armeniju, Alijev je rekao:

„Oni koji žele prekid vatre šalju oružje u Armeniju. Imam spisak. Zašto bi neko ko želi prekid vatre slao oružje? “

Također je pozvao države koje podržavaju Armenije da izvrše pritisak nad Armenijom da napusti teritorije koje je okupirala, kako bi se sukob zaustavio.

“Ako želite spasiti Armensku državu, recite im da napuste našu zemlju”, rekao je Alijev, alaudirajući na Nagorno-Karabah, koji Armenija drži pod okupacijom skoro 30 godina.

“Izaći će ako im vi to kažete”, dodao je Alijev.

Također je naglasio da su azerbejdžanske oružane snage uništile 252 armenska tenka i zaplijenile još 53, kao i šest uništenih protuzračnih raketnih sistema S-300, otkako su započeti trenutačni sukobi od 27. septembra.

“Otkud tako skupo oružje u zemlji s tako lošom ekonomijom? Pitam, odakle novac za ovo?” Upitao je Alijev.

Alijev je takođe objavio imena 17 sela oslobođenih od armenske okupacije dan ranije, zajedno sa gradom Gubadli.

Armenija i Azerbejdžan u ponedjeljak su se međusobno optuživale za kršenje novog prekida vatre, najavljenog dan ranije, u pokušaju da se zaustave borbe oko okupiranog regiona Nagorno-Karabah, u kojem je stradalo hiljade živta, u samo četiri sedmice.

Primirje koje je stupilo na snagu u ponedjeljak ujutro dogovoreno je u nedjelju, nakon pregovora koje su vodile Sjedinjene Države. Bio je to treći pokušaj uspostavljanja trajnog prekida vatre. Dva prethodna prekida vatre uz posredovanje Rusije, uključujući jedan prošlog vikenda, prekršena su odmah nakon stupanja na snagu.

Prvo primirje koje je postignuto 10. oktobra, armenska vojska je prekršila u roku od 24 sata, tim što je izvršila napade na azerbejdžanski grad Ganju i usmrtila nekoliko civila. Drugo primirje, 17. oktobra, ponovo je prekršila Armenija.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedjeljak da su armenske snage pucale na azerbejdžanska naselja i položaje azerbejdžanske vojske “duž cijelog fronta, kao i na armensko-azerbejdžanskoj državnoj granici” koristeći različito malokalibarsko oružje, minobacače i haubice.

Sela regije Aghdam, kao i grad Tartar i okolna sela, našla su se pod jakim granatiranjem, navodi se u saopćenju ministarstva.

Ministarstvo je dodalo da su armenske snage također otvorile vatru na azerbejdžanske regije Tovuz, Gadabay i Dashkesan iz armenskih regija Berd, Chambarak i Vardenis.

Položaji azerbejdžanskih jedinica u Tartaru, Aghdamu, Fuzuliju, Lachinu i Gubadliju također su se našli pod armenskim napadima, navodi se.

Ministarstvo je u međuvremenu tvrdilo da se jedinice azerbejdžanske vojske u potpunosti pridržavaju primirja.

Nagorno-Karabah se smatra međunarodno priznatom teritorijom Azerbejdžana, ali je se našao pod okupacijom armenskih snaga od 1994. godine.

Višestruke rezolucije Ujedinjenih nacija i mnoge međunarodne organizacije zahtijevaju povlačenje okupatorskih snaga. Ukupno oko 20% teritorije Azerbejdžana nalazi se pod ilegalnom okupacijom Armenije gotovo tri decenije.

U najnovijim borbama koje su počele 27. septembra sudjelovali su teška artiljerija, rakete i dronovi, ubivši stotine ljudi u najvećoj eskalaciji neprijateljstava nad okupiranom regijom posljednjih decenija.

Prema armenskim zvaničnicima, do sada je u sukobima ubijeno 974 njihovih vojnika i 37 civila. Azerbejdžanske vlasti nisu otkrile svoje vojne gubitke, ali kažu da je u borbama ubijeno 65 civila i ranjeno 300.

Dok su azerbejdžanski zvaničnici objavili kako su 2.243 kuće, 90 stambenih zgrada i 402 civilna objekta oštećena u armenskim napadima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle sedmice da se prema informacijama Moskve broj žrtava u borbama približio 5.000, što je znatno više od broja koji su prijavile obje strane.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021