Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Održan trilateralni sastanak lidera Rusije, Azerbejdžana i Armenije

Trilateralni sastanak čelnika Rusije, Azerbejdžana i Armenije održan u Moskvi 11.01.2021. godine.

Predsjednik Ilham Aliyev, armenski premijer Nikol Pašinjan i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se u Moskvi 11. januara – prvi put od potpisivanja mirovnog sporazuma od 10. novembra.

Trilateralni sporazumi o Karabahu se provode, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi Trend.

Putin je to rekao tokom trilateralnog sastanka s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i premijerom Armenije Nikolom Pašinjanom u Kremlju (Moskva).

“Nastavljamo redovito provjeravati svoje akcije s našim partnerima, sa predsjedavajućim OSCE-ove grupe iz Minska. Danas možemo sa zadovoljstvom konstatovati da se trilateralni sporazumi dosljedno provode. Uvjereni smo da to stvara potrebne preduvjete za dugoročno i cjelovito rješavanje starog sukoba na pravičnoj osnovi, u interesu i armenskog i azerbejdžanskog naroda “, rekao je ruski predsjednik.

Prema rasporedu, osim zajedničkog sastanka, Vladimir Putin će se odvojeno sastati i s Alijevom i Pašinjanom. Očekuje se da će na sastanku biti razgovarano o pružanju pomoći stanovnicima regije koji su patili od posljedica vojnih operacija, kao i o deblokadi i razvoju trgovinsko-ekonomskih i transportnih veza.

Trilateralnim mirovnim sporazumom, uz posredovanje Rusije, okončan je 44-dnevni rat i tri decenije dugi sukob između Armenije i Azerbejdžana. Rat koji je započeo napadima Armenije na azerbejdžanske civile i vojne položaje, omogućio je Azerbejdžanu da oslobodi svoje međunarodno priznate teritorije u regiji Nagorno-Karabaha.

Pobjeda Azerbejdžana u ratu omogućit će povratak preko 800.000 raseljenih osoba da se vrate svojim kućama.

Azerbejdžan je izrazio posvećenost obnavljanju svojih oslobođenih teritorija, kao i deblokadi saobraćajnih komunikacija koje će pomoći u izgradnji regionalne saradnje.

Prema azerbejdžanskim izvorima, ono što je najznačajnije dogovoreno od mjera za vrijeme susreta je uspostava direktne željeznice između Rusije i Armenije preko teritorije Azerbejdžana, vrlo vjerovatno Nagorno-Karabaha.

Mjere predviđaju obnovu i izgradnju novih objekata transportne infrastrukture neophodnih za organizaciju, provedbu i sigurnost međunarodnog transporta kroz Republiku Azerbejdžan i Republiku Armeniju.

Izvor: Trend.az

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021