Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Novosti turske odbrambene industrije: TFX TAI, Altay tenk, Atak Faz-2, Hisar, Atmaca

Novi turski glavni borbeni tenk Altay

Šef ureda za tursku namjensku industriju (SSB) Ismail Demir je u ponedjeljak 11.01.2021 iznio niz informacija vezanih za tursku odbrambenu industriju i projekte koji su u toku razvoja i proizvodnje. Govorio je o novostima vezanim za projekte razvoja domaćeg borbenog aviona TFX Tai, motoru za Altay tenk, sisteme protuzračne odbrane Hisar-A, Hisar-O kao i Siper, novu varijantu borbenog helikoptera Atak Faz-2 i šire.

Prof. dr. Ismail Demir, kao glavna nadležna osoba za brojne strateški-važne projekte turske odbrambene industrije, dao je detaljne informacije o određenim projektima koji su trenutno u razvoju, proizvodnji prototipa, kao i one koji ulaze u serijsku proizvodnju i aktivnu upotrebu.

Na medijskoj konferenciji koju je organizovao profesor Ismail Demir, mogle su se čuti važne novosti o razvoju borbenog aviona pete generacije – TFX TAI, što je trenutačno najvažniji projekat na kojem radi turska odbrambena industrija.

Radi se o projektu koji će smanjiti vanjsku ovisnost Turske o nabavkama stranih borbenih aviona, što je posljednjih dana goruća tema u Turskoj.

“Nastavljamo projektnu aktivnost i ispitivanja zračnih tunela nacionalnog borbenog aviona (MMU). Započet ćemo s dizajniranjem podsistema za nacionalni borbeni avion. ” izjavio je Demir.

Britanski ambasador u Turskoj, Dominick Chilcott, potvrdio je nedavno da je glavni partner u razvoju novog turskog lovca, BAE Systems, zadovoljan sa napretkom programa.

Chilcott je rekao da se nada da bi Rolls Royce, koji će isporučivati motore za britanski lovac šeste generacije Tempest, mogao učiniti isto za turskog lovca. Međutim, prema Chilcottu, britanska vlada još nije definirala ko će dizajnirati motor za TFX TAI.

Također je rekao da će druga faza programa, koja uključuje proizvodnju prototipa, vjerojatno započeti krajem 2021. ili početkom 2022. godine.

Prema najavama turskih zvaničnika, prvi prototip aviona će biti predstavljen javnosti 18. Marta. 2023. godine.

Prof. Dr.Ismail Demir je najavio da će u ovoj godini turskim oružanim snagama biti predati 6 primjeraka nove bespilotne letjelice AKINCI, te da bespilotna letjelica AKSUNGUR ulazi u serijsku proizvodnju.

Turska mornarica će u aktivnu službu uvesti TCG Anadolu, te da će početi isporuka nove varijante borbenog helikoptera ATAK Faz-2.

Kao dio poboljšanja Faz-2, T-129B ima nove sisteme samozaštite. (Fotografija: Turkish Aerospace)

Kao razlog za kašnjenja sa navedenim projektima, kako tvrde turski zvaničnici, navodi se pandemija koronavirusa zbog koje su usporena posljednja testiranja i samim tim stavljanje u serijsku proizvodnju i uvođenja u aktivnu upotrebu.

Kada je riječ o novoj varijanti T-129 Atak helikoptera, Faz-2 varijanta je opremljena sistema za elektronsku borbu, kao i sistemima samozaštite.

Prema izjavama Ismaila Demira, Faz-2 varijanta će ove godine početi ulaziti u inventar turske vojske te će biti proizvedeno 57 novih primjeraka borbenog helikoptera.

Domaći sistemi protuzračne odbrane: Hisar-A, Hisar-O i Siper

Profesor Ismail Demir potvrdio je kako se isporuke sistema kratkog dometa Hisar-A za tursku vojsku nastavljaju.

Kada je riječ o Hisar-O, sistemu srednjeg dometa, testiranja ovog sistema bit će gotova do kraja godine i početkom 2022. godine očekuje se početak serijske proizvodnje.

Hisar-O  sistem protuzračne zaštite srednjeg dometa

Međutim, ono što je tema od najvećeg značaja je razvoj protuzračnog sistema Siper, kao sistema dugog dometa.

Potvrđeno je zvanično da je ovaj sistem u finalnoj fazi razvoja, te kako bi prvi prototip vrlo brzo mogao biti predstavljen javnosti.

Očekuje se da će 2022 i 2023. godina proći u testiranju prototipa ovog sistema, kako bi 2024. godine mogao biti stavljen u serijsku proizvodnju i predat snagama turske vojske.

AKAYA, ATMACA, KARAOK, BOZDOĞAN, GÖKDOĞAN, ALTAY

Ismail Demir je potvrdio da u ovoj godini počinju isporuke protubrodske rakete Atmaca, domaćeg teškog torpeda AKYA i lako prenosivog protuoklopnog oružja Karaok (ATGM).

Također je potvrđeno da su u toku završna testiranja domaćih zrak-zrak raketa Gökdoğan i Bozdoğan, koje će zamijeniti američke AIM-120 i AIM-9 Sidewinder, i da će ove godine vjerovatno ući u serijsku proizvodnju.

Rakete zrak-zrak Gökdoğan i Bozdoğan, koji su ekvivalenti američkim AIM-120 i AIM-9 Sidewinder

Potvrđen je ulazak u serijsku proizvodnju raketnog motora modela KTJ-3200, koji će koristiti krstareće rakete SOM kao i protubrodsku raketa ATMACA. Prve isporuke motora planirane su za ovu godinu.

Govoreći o serijskoj proizvodnji budućeg glavnog borbenog tenka ALTAY, Ismail Demir je izjavio:


„Prvi prototip motora BATU, razvijen za ALTAY tenk, prvi put će biti testiran.”

BATU motor, prema informacijama proizvođača, posjeduje snagu u iznosu 1500 konjskih snaga. Prethodno je Ismail Demir potvrdio kako su počeli radovi na serijskoj proizvodnji Altay tenka.

Altay borbeni tenk

“Prvi prototip UTKU motora i transmisije razvijenih za laka oklopna vozila nove generacije, će također biti testiran, ” dodao je Demir.

Demir je također potvrdio da će posljednji testovi amfibijskog višenamjenskog borda TCG Anadolu biti završeni ove godine, i kako će on biti predat na korištenje turskoj mornarici.

TS1400, PD-170

Prvi helikopterski motor TS1400 je uspješno testiran na domaćem modelu helikoptera Gokbey, što čini Tursku sposobnom ne samo da razvije dizajn domaćeg helikoptera, nego i njegov motor, što je veliki napredak na polju tehnologije motora.

TAI T625 Gökbey višenamjenski helikopter završava svoj prvi certifikacijski let

Prema izjavama turskih zvaničnika ovaj motor bi se mogao koristiti i za izvozne varijante borbenog helikoptera Atak, koji Turska do danas nije mogla izvesti nijednoj drugoj državi upravo zbog neposjedovanja domaćeg helikopterskog motora.

Ismail Demir potvrdio je da je u toku serijska proizvodnja motora PD-170 koji se koristi na bespilotnim letjelicama ANKA, dok se planira koristiti i na novoj varijanti taktičke bespilotne letjelice Bayraktar TB3.

Najavljen je također sistem data-link integracije bespilotnih letjelica, koje će ove godine biti stavljen u funkciju.

Ovom integracijom omogućit će se da bespilotne letjelice, kao i borbeni avioni i helikopteri poput F-16 ili Ataka, međusobno dijele informacije i u međusobnoj koordinaciji izvode precizne napade nad kopnenim metama.

U praksi, to znači da će ono što vidi jedna bespilotna letjelica, vidjet će i sve ostale u okruženju, i samim tim će međusobno koordinisati napade na terenu.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021