Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Novi šef Mossada nagovještava još atentata i nove napade na Iran

Premijer Benjamin Netanjahu s odlazećim šefom Mossada Yossijem Cohenom i budućim šefom agencije, Davidom Barneom (Foto: KOBY GIDEON/GPO)

“Izrael neće ostati pasivan samo zato što je većina svijeta bila spremna okrenuti se od iranskog nuklearnog programa,” najavljuje novi šef Mossada


Novoizabrani direktor Mossada David Barnea održao je u utorak prijeteći govor protiv Irana, aludirajući na potencijalna buduće atentate na iranske nuklearne fizičare i napade na iranska nuklearna postrojenja.

“Iranski [nuklearni] program i dalje će se suočavati sa punom snagom duge ruke Mossada,” izjavio je Barnea. “Vrlo smo upoznati s različitim komponentama nuklearnog programa i osobno smo upoznati sa zvaničnicima koji su u njega uključeni, kao i sa zvaničnicima koji ih vode.”

Budući šef Mossada rekao je da, „Iran djeluje čak i u ovom trenutku da ostvari svoju nuklearnu viziju, pod međunarodnim pokroviteljstvom. Koristeći [nuklearni] sporazum i bez njega, uz laži i sakrivanja, Iran je napredniji nego ikad u razvoju oružja za genocidno uništavanje. “

Rekao je da će špijunska agencija poduzeti kombinaciju operacija i upotrebu naprednih tehnologija – što je vjerovatno referenca na kibernetičke napade – kako bi se Iran držao pod kontrolom.

Barnea se zahvalio Cohenu, dosadašnjem šefu Mossada, dodajući da su neki pravovremeni komentari, koje je Cohen dao tokom operacija, napravili veliku i sudbonosnu razliku i da je njegov lični doprinos bio kritičan. Dalje, rekao je da Izrael neće biti pasivan samo zato što je većina svijeta bila spremna okrenuti se od iranskog nuklearnog programa.

Nove eksplozije u Iranu

U teheranskoj rafiniriji Tondgooyan, u četvrtak ujutro, dogodila se eksplozija u kojoj je eksplodirao rezervoar za gorivo, izvijestili su lokalni mediji.

Izvještaj kaže da su vatrogasci uspjeli gotovo ugasiti požar u spremnicima za TNG (ukapljeni naftni plin).

Rafinerija, koja ima dnevni kapacitet prerade od 220.000 barela nafte, izgrađena je 1960-ih i proizvodi benzin i loživa ulja. U utorak se najveći brod iranske mornarice zapalio u blizini Perzijskog zaljeva, te je potonuo u srijedu ujutro. Iako je trideset mornara ozlijeđeno, svih 400 ljudi sa broda je spašeno.

Od prošlog ljeta događalo je se više sumnjivih incidenata na iranskim nuklearnim, vojnim i industrijskim lokacijama. Iako se sumnja da je Izrael izvršio diverzantske napade na neke od ovih lokacija, zvanično nije preuzeo odgovornost za bilo koji od incidenta.

Prošlog mjeseca, iranska fabrika dronova u Isfahanu bila je pogođena sumnjivim eskplozijama, dok se Izrael smatra glavnim odgovornim krivcem za sabotažne napade.

Visoki oficir izraelske vojske priznao je u martu da Izrael planira sukobe s Teheranom prebaciti na iransku teritoriju. General-major Tal Kalman, koji je na čelu nove uprave izraelske vojske, govoreći o ovaj temi, rekao je da će izraelska vojska pojačati svoje sposobnosti tajnih udara u Iranu.

Kasnije je vodeći izraelski vojni analitičar izjavio da će Izrael morati češće izvoditi tajne operacije u Iranu, umjesto da se zadovolji sporadičnim napadima Mossada. “Izraelska vojska mora igrati veću ulogu kako bi ova tajna kampanja bila efikasnija,” napisao je prethodno Alon-Ben David.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021