Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Novi ruski avion “Šah-mat” je novi budući konkurent zapadnim borbenim avionima

Prredstavljanje novog ruskog borbenog aviona, poznatog kao Šah-mat na vojnom sajmu MAKS-2021 (FOTO: Twitter)

Rostec je nedavno predstavio svoj iščekivani lovac pod nazivom “Šah-mat” koji, uzimajući u obzir cijenu, ima veliku perspektivu izvoza na globalnom tržištu.


Novi borbeni avion predstavljen je na nedavnom ruskom vojnom sajmu MAKS-2021, uz prisustvo ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je pozdravio razvojni potencijal ruske avijacije. Borbeni avion, razvijen od strane ruske kompanije Rostec, predstavlja program razvoja lakog taktičkog borbenog aviona (LTS). Šah-mat, prema tvrdnjama proizvođača, donosi pristojne performanse za jednomotorni borbeni avion pete generacije, koji se može pohvaliti najvećom brzinom od 1.900 kilometara na sat, operativnim dometom od 3.000 kilometara ili borbenim radijusom od 1.500 kilometara, kao i korisnim teretom većim od sedam tona.

Borbeni avion također nudi mogućnost kratkog polijetanja i slijetanja, vektoriranje potiska, ekonomičan automatizirani sistem logističke podrške „Matreshka“, značajke dizajna usmjerene na smanjeni radarski odraz (stealth) i funkcionalnost s niskim održavanjem. Kao višenamjenski taktički borbeni avion, Šah-mat će biti u mogućnosti da nosi veliki i raznoliki spektar naoružanja za efikasnost protiv zračnih, kopnenih i morskih ciljeva.

Nedavno predstavljeni prototip ruskog borbenog aviona pod nazivom “Šah-mat” na vojnom sajmu MAKS-2021 (FOTO: Twitter)

To uključuje R-73 i R-77 rakete zrak-zrak kratkog i srednjeg dometa, vođene rakete zrak-zemlja GROM E1 i E2, te širok katalog vođenih i nevođenih bombi, S-8 i S- 13 raketa i šire. Kompletan spektar mogućih konfiguracija oružja Šah-mat aviona ostaje nejasan, ali u prezentaciji se napominje da može nositi do pet projektila zrak-zrak u unutrašnjim spremnicima za oružje u svojoj “stealth” konfiguraciji.

Ovaj nivo performansi i integracije karakteristika savršeno je zadovoljavajući, ako ne i presudan faktor, za borbeni avion pete generacije. Međutim, pravi adut Rosteca je cijena: Šah-mat će se nuditi po cijeni od 25-30 miliona dolara po jedinici borbenog aviona, što je više nego jeftino.

Ovako niskom cijenom, ruska odbrambena industrija vjeruje da je Šah-mat u dobroj poziciji da podrije konkurentske zapadne borbene avione na globalnom izvoznom tržištu.

“Laki taktički avion prvenstveno je avion dizajniran za izvoz. Budući svjesni svojih letačkih karakteristika, udarnih i izviđačkih sposobnosti i male radarske ranjivosti, predviđamo da će se lovac žestoko boriti sa konkurentima. Smatramo ga rivalom za vodeće zapadne proizvođače takozvanih jednodomotornih lovaca pete generacije “, rekao je direktor ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev. Rostec također planira varijante bez posade i dvosjeda, koje će drastično promijeniti sposobnosti i misiju aviona, pomažući platformi da se predstavi široj bazi kupaca.

Postoji, međutim, jedna značajna tačka kada je cijena u pitanju: čini se da je 25-30 miliona dolara osnovna cijena prije bilo kakvih modifikacija, poboljšanja i konverzija specifičnih za kupce. S obzirom da je Rostec iskoristio ekspanzivnu prilagodljivost aviona kao jednu od svojih glavnih prodajnih tačaka, nije teško predvidjeti da određene opcije oružja i avionike značajno doprinose konačnoj cijeni ugovora, i čine Šah-mat znatno skupljim.

Dodatni detalji o cijenama vjerojatno će se pojaviti kako se potpišu prvi izvozni ugovori – Moskva procjenjuje početnu potražnju na tržištu za oko 300 lovaca, s tim da se avion primarno prodaje u “Africi, Indiji i Vijetnamu”. Rostec navodi da je prvi let prototipa aviona planiran za 2023. godinu, a serijske isporuke počinju do 2027. godine.

Smatra se da se novi lovac takmiči protiv američkog F-35 Lightning II, u smislu izvoznog potencijala. Avion će također biti opremljen sa AESA radarom, što je nova sposobnost koje ruski proizvođači aviona nude. Sve u svemu, izvozni potencijal novog borbenog aviona je obećavajući, posebno kada je riječ o tradicionalnim kupcima ruske vojne opreme u svijetu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021