Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Novi izraelski predsjednik Isaac Herzog razgovarao sa predsjednikom Erdoganom

Novi izraelski predsjednik Isaac Herzog polaže zakletvu u izraelskom parlamentu i preuzima dužnost predsjednika od Reuvena Rivlina 7. juli 2021. godine (Foto: Twitter)

Dva predsjednika razgovarala su o odnosima između Izraela i Turske, ekonomskoj i energetskoj saradnji kao i palestinsko-izrealskim odnosima


Novi izraelski predsjednik Isaac Herzog razgovarao je u ponedjeljak telefonom s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, potvrđeno je na zvaničnom Twitter nalogu novog izraelskog predsjednika.

Herzogova inauguracija dolazi manje od mjesec dana, nakon što je Izrael dobio novu vladu sa premijerom Naftalijem Bennettom, koji je postigao koalicijski sporazum s ministrom vanjskih poslova Yairom Lapidom.

Tokom razgovora, Erdogan je čestitao Herzogu na inauguraciji i razgovarali su o odnosima između zemalja. Dva predsjednika su razgovarali o visokom potencijalu za saradnju između zemalja u mnogim oblastima kao što su energetika, turizam i tehnologija.

Dalje su naglasili da se, uprkos pandemiji koronavirusa, trgovina između Izraela i Turske širi, a ekonomske veze između njih razvijaju. I predsjednici su svjesni važnosti njihovog kontinuiranog dijaloga kako bi promovirali korake ka rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Odnos između Turske i Izraela prošao je kroz nekoliko uspona i padova otkako su veze između dvije nacije formalizirane 1949. godine. Nakon nedavnog perioda turbulencija, Turska i Izrael pokazuju kako žele normalizirati odnose, međutim, malo je vjerojatno da će se to ubrzo dogoditi.

Prošlog decembra, Erdogan je izjavio da bi želio dovesti odnose sa Izraelom na bolju tačku, a također je rekao da dvije zemlje već sarađuju u obavještajnom smislu. Izrael je u februaru ove godine imenovao Iritu Lillian za otpravnicu poslova ambasade u Ankari.

Izrael posljednjih godina često kritikuje podršku koju Turska pruža palestinskom pokretu Hamas, i uveliko izražava sumnje u iskrenost turskog predsjednika da stvarno pristupi normalizaciji odnosa. To pokazuje kako izraelski zvaničnici ili ne mogu ili ne žele da razumiju da normalizacija koju Ankara želi nije ona koju uživaju sa Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te da to iz ugla Ankare ne znači šutnju kada je riječ o izraelskim napadima na Gazu, otimanje palestinske zemlje i ugrožavanje sigurnosti vjernika u džamiji Al-Aksa.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021