Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Nova Rusko-Egipatska inicijativa u Libiji ima za cilj političku eliminaciju Turske

Fotografija: Valery Sharifulin/TASS/AP

Egipatski i ruski zvaničnici nedavno su se susreli sa zvaničnicima vlade Nacionalnog jedinstva (GNA), što nagovještava novi egipatski-ruski pristup libijskom konfliktu

Delegacija egipatskih diplomata i obavještajnih zvaničnika posjetila je pred novu godinu glavni grad Libije.

Na čelu sa Aymanom Badeom, zamjenikom šefa egipatske obavještajne službe, članovi egipatske delegacije sastali su se sa visokim zvaničnicima međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), uključujući ministra unutrašnjih poslova Fathija Bashaghu i šefa obavještajne službe u zapadnoj Libiji Emada Trapolsija.

Egipat ovim zaokretom u politici prema libijskom sukobu nastoji umanjiti mogućnost ponovne eskalacije sukoba, dok se nastoji nametnuti kao glavni posrednik u libijskom konfliktu.

Vremenski okvir posjete egipatske delegacije Tripoliju je interesantan jer dogodio se u trenutku dan nakon posjete turskog ministra odbrane Hulusija Akara Tripoliju.

Moskva, kao i Egipat, je krenula sličnim putem i ruski ministar diplomatije Sergej Lavrov susreo sa sa libijskim kolegom u Moskvi.

Na konferenciji za medije ministra Lavrova i libijskog ministra vanjskih poslova, Muhameda Sajale, postojalo je jasno da i Rusija mijenja pristup libijskom sukobu.

Lavrov je otišao korak dalje i upozorio Haftarove snage da ne pokreću novu eskalaciju sukoba u Libiji, naglašavajući kako je Rusija uspostavila saradnju sa vladom u Tripoliju.

Rusija i Egipat smatraju kako sa Haftarom neće uspjeti zaustaviti ekspanziju Turske u Libiji, stoga se okreću saradnji sa GNA koju prethodno nisu uspjeli poraziti

Prizori iz Nagorno-Karabaha, kao i prethodni događaji iz Sirije i Libije glavni su motiv rusko-egipatskog zaokreta u politici prema libijskog sukobu.

Egipat i Rusija vjeruju kako će ukoliko budu ustrajali na političkom i mirnom rješenju libijskog sukoba, uspjeti pacifizirati ulogu Turske u političkoj budućnosti Libije, i tim se nametnuti kao glavni posrednici sukoba u ovoj državi.

Međutim, pravi test za Rusiju u libijskom sukobu biće povlačenje plaćenika ruske Wagner grupe, što je preduslov od strane libijskog ministra diplomatije za vrijeme njegove nedavne posjete Moskvi.

U cijeloj priči postoji i treći faktor, a to su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji bezuslovno pružaju gotovo svaki vid vojne podrške pučističkim snagama Halife Haftara u Libiji.

Nedavna prijetnja turskog ministra odbrane o tome kako “Haftarove snage neće imati kamo pobjeći, ukoliko napadnu turske elemente u Libiji,” izazvala je veliku napetost u Kairu i Moskvi.

Najveća egipatska briga jeste uspostavljanje turskih vojnih baza u Libiji, posebno Al-Watiye, koje bi mogle biti iskorištene u budućim ofanzivama prema frontu Sirte i Jufra.

Da li rusko-egipatska inicijativa ima šansu za uspjeh teško je reći, međutim, glavni cilj iza ovih diplomatskih poteza jeste politička eliminacija Turske iz budućeg rješenja libijskog sukoba.

Naravno, ni Turska ne prepušta situaciju slučajnostima, iako nerado gleda na posjete libijskih zvaničnika Francuskoj, smatrajući kako takve posjete neće donijeti nikakav napredak u rješavanju libijske krize.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021