Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Njemački ministar vanjskih poslova kaže da će nakon američkih izbora tražiti ‘novi dogovor’ sa SAD-om

Njemački ministar diplomatije Heiko Maas (Fotografija: Flickr/mfarussia)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas planira potražiti “zajedničko tlo” sa Sjedinjenim Državama, nakon američkih predsjedničkih izbora 3. novembra, predlažući “novi dogovor”.

“Pristupit ćemo Washingtonu brzo s prijedlozima i predložiti ćemo novi transatlantski dogovor “, izjavio je Maas za njemačke novine Tagesspiegel am Sonntag.

Sada je potrebno novo zajedničko razumijevanje globalnih “pravila igre”, dodao je Maas.

Govorio je o trgovini, zaštiti od klimatskih promjena, kao i pandemiji koronavirusa, koje je nazvao područjima u kojima čisti nacionalni odgovori ne uspijevaju.

“Budućnost svijeta izgledat će poražavajuće ako se zajednički ne pozabavimo velikim problemima našeg vremena”, rekao je Maas.

Njemački ministar vanjskih poslova također se požalio na način na koji se sadašnji predsjednik Donald Trump odnosi prema Evropskoj uniji.

Maas je izjavio kako je Trump Kinu, Rusiju i EU u jednom trenutku nazivao najvećim američkim protivnicima.

“Tome mora doći kraj”, rekao je njemački ministar diplomatije.

Međutim, nije komentarisao ishode američkih izbora, niti je obznanio kojeg kandidata podržava.

“Bilo bi opasno kada bih kao ministar vanjskih poslova formulirao osobne želje za ishodom izbora u drugim zemljama”, poručio je Maas.

To nije njemačka odluka, već demokratski izbor Amerikanaca, dodao je, nastavljajući, “Tada ćemo se morati suočiti sa svakim izbornim rezultatom.”

Osvrćući se na tradicionalne veze između SAD-a i Evrope nakon Drugog svjetskog rata, uključujući velike kontingente američkih trupa u Njemačkoj, Maas je rekao da bi rješavanje budućih izazova bilo “lakše ako bismo im pristupili zajedno, ako opet budemo bolje slušali jedni druge, i učili jedni od drugih. “

U međuvremenu, Trump je u subotu izjavio da se razne zemlje, uključujući i Njemačku, nadaju da će izgubiti na izborima.

“Kina me želi van. Iran me želi van. Njemačka me želi van”, rekao je Trump svojim pristašama u predizbornoj kampanji u gradu Readingu, u državi Pensilvaniji, alaudirajući kako navedene države žele da fotelju u Bijeloj kući preuzme Trampov protukandidat, Joe Biden.

Također na tragu predizborne kampanje, u gradu Flintu, u državi Michigan, Biden je poručio: “Završili smo s kaosom, tweetovima, bijesom, neuspjehom i odbijanjem preuzimanja odgovornosti.”

Ankete prethodnih sedmica pokazuju da većina Evropljana želi vidjeti Joe Bidena, kao novog američkog predsjednika.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021