Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Njemačka traži od UAE da iskoristi uticaj na Haftara u Libiji

Njemački i turski ministar vanjskih poslova

Njemački ministar vanjskih poslova dolazi u ratom razorenu Libiju, kako bi razgovarao o vojnim zbivanjima i ilegalnim migracijama

Njemačka je pozvala Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da iskoriste svoj uticaj nad generalom Halifom Haftarom, vođom ilegalnih oružanih milicija na istoku Libije, prema njemačkom saveznom ministarstvu vanjskih poslova.

„U Libiji trenutno posmatramo varljivo primirje. Obje strane i njihovi međunarodni saveznici nastavljaju masovno naoružavati zemlju i čvrsto se drže svojih preduvjeta za primirje “, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, po dolasku u Tripoli.

Maas je tijekom dvodnevnog službenog posjeta Libiji rekao da će se sastati s libijskim premijerom Fayezom al-Sarrajom, ministrom vanjskih poslova Mohammedom Tahirom Sajalom i ministrom unutrašnjih poslova Fathijem Bashaghom, kako bi razgovarali o “opasnoj situaciji” u zemlji i “uspostavljanju demilitarizirane zone oko Sirta ”.

Njemački ministar naglasio je da je za rješavanje tekućeg sukoba u zemlji važno ukidanje naftnog embarga i osiguravanje pravednije raspodjele prihoda od nafte.

Strane će također raspravljati o pitanju ilegalne migracije, dodao je Maas.

Naglasivši da će nakon posjete Libiji posjetiti Abu Dhabi, Maas je rekao da će sa svojim kolegama razgovarati na temu Irana, Sirije, Katara i Libana, kao i sukobu u Libiji.

Maas je rekao da namjerava čestitati svom kolegi iz Emirata Abdullahu bin Zayedu al-Nahyanu na prošlosedmičnom sporazumu o normalizaciji s Izraelom.

“S obzirom na razvoj događaja u vezi s Izraelom, nadamo se da ćemo vidjeti ohrabrujuće znakove iz Abu Dhabija po pitanju Libije”, rekao je Maas.

UAE ima uticaj na generala Haftara, a Njemačka očekuje da će ih upotrijebiti u skladu s Berlinskim procesom, rekao je Maas.

“Samo oni koji sudjeluju u političkom procesu biće dio budućnosti Libije,” poručio je Maas.

Libija se našla u unutrašnjem sukobu otkad je NATO, vojnim operacijama, doveo do svrgavanja bivšeg lidera ​​Muamara Gadafija 2011. godine.

Nova vlada osnovana je četiri godine kasnije 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugoročno političko rješenje do sada nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih milicija.

Od aprila 2019. godine Haftarove milicije započele su ofanzivu na Tripoli i druge dijelove sjeverozapadne Libije, što je rezultiralo više od 1000 smrtnih slučajeva, uključujući i civile.

Haftar ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Francuske i Rusije, dok međunarodno priznatu vladu GNA podržava UN, Turska i Katar.

Turska je u ponedjeljak ponovila podršku legitimnoj vladi Libije, a ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je kako “Libija pripada Libijcima”, za vrijeme službene posjete Tripoliju.

“Vjerujemo da ćemo postići željene rezultate pružanjem podrške našoj libijskoj braći u njihovom pravednom cilju”, rekao je Hulusi Akar tijekom posjete glavnom gradu Tripoliju.

Sa ministrom Akarom u posjeti Libiji našao se i Khalid bin Mohammad Al Attiyah, katarski ministar odbrane.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021