Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Njemačka kaže da je Turska zaustavila kontrolu turskog broda koji se kretao ka Libiji

Fregata njemačke mornarice „Hamburg“ klase F124 raspoređena je u Mediteranu, u sklopu pomorske operacije pod nazivom IRINI (Fotografija: Bundeswehr)

Turska je spriječila njemačke snage koje pripadaju vojnoj misiji Evropske unije da izvrše cjelovitu pretragu turskog teretnog broda, za koji se sumnjalo da je transportovao oružje u Libiju, potvrdile su obje zemlje u ponedjeljak

Vojnici fregate Hamburg ukrcali su se preko noći na turski brod Rosaline A, ali morali su napustiti provjere i povući se, nakon što je Turska uputila oštar protest Evropskoj uniji, objavilo je njemačko ministarstvo obrane.

Njemačka fregata je aktivno djelovala u Mediteranu u sklopu misije Irini, čiji je cilj zaustaviti dotok oružja zaraćenim frakcijama u Libiji.

“Kad su vojnici napustili brod, nisu pronašli ništa sumnjivo”, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva odbrane.

Turski sigurnosni izvori rekli su da je Rosalina-A nosila razne materijale poput hrane i boje, te da je tim za pretrage prekršio međunarodno pravo, ne čekajući dozvolu Turske.

Turski izvori su također naglasili da je njemačka fregata prekršila UN-ovu konvenciju o otvorenom moru, koja određuje prava i odgovornosti zemalja u pogledu njihove plovidbe svjetskim okeanima.

Rečeno je da vojnici nisu pronašli ništa, iako su cijelu noć proveli u otvaranju i pregledu kontejnera na brodu.

“Nakon pretrage koja je trajala do ranih jutarnjih sati, vojnici su shvatili da na brodu nema ničega osim humanitarne pomoći, hrane poput keksa i materijala za bojenje i napustili su brod”, rekao je izvor.

Potvrđujući izvještaj u novinskom magazinu Der Spiegel, njemački glasnogovornik rekao je da je Hamburg presreo Rosaline A oko 200 km (125 milja) sjeverno od libijskog grada Bengazija u nedjelju navečer.

Rekao je da je njemački ratni brod slijedio standardnu ​​proceduru, čekajući četiri sata na odobrenje države pod čijom zastavom je brod plovio, a zatim su krenuli u pretragu. Kasnije, kad je turski prigovor stigao, povukli su se.

Sedam zemalja učestvuje u operaciji Irini, uključujući Italiju, Grčku, Francusku, Njemačku, Poljsku, Maltu i Luksemburg, s fregatama i patrolnim avionima

Iako operacija ima za cilj provođenje UN-ovog embarga na oružje prema zaraćenim stranama u Libiji, ona se uglavnom fokusira na pomorske aktivnosti u Mediteranu, dok Haftarova strana, neprijatelj legitimne libijske vlade, i dalje prima oružje i municiju uglavnom zrakom i kopnom, prema izjavama libijskog premijera Fayeza al-Sarraja.

Ujedinjene nacije priznaju libijsku vladu na čelu sa Sarrajem kao legitimnu vlast zemlje.

Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pružaju oružje i vojnu opremu Haftarovim snagama.

Otprilike 70 letova za opskrbu oružjem sletjelo je na istočne aerodrome, u znak podrške Haftarovim snagama od 8. jula, rekla je Stephanie Williams, zamjenica šefa misije Ujedinjenih naroda u Libiji (UNSMIL), u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UNSC).

U junu je grčka mornarica pokušala zaustaviti turske fregate i turski teretni brod na putu za Libiju, ali kasnije se morala povući nakon upozorenja turske ratne mornarice.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021