Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

„Nijedna zemlja EU“ nije odgovorila na molbu Italije za pomoć u borbi protiv koronavirusa

Visoki italijanski zvaničnik obrušio se na Evropsku uniju zbog toga što niko iz EU nije odgovorio na Italijanske pozive u pomoć, dok epidemija koronavirusa sakati zemlju.

Stalni predstavnik Italije pri EU, Maurizio Massari, obratio se u utorak zamolivši za pomoć članicama EU. Italijanski zvaničnik izjavio je da je EU ignorisala molbe Italije za pomoć ali da je Kina započela bilateralno pomaganje Italiji.

“Italija, evropska zemlja koju je najteže pogodio koronavirus, učinila je sve što može da zaustavi i upravlja epidemijom”, napisao je Massari.

“Moramo osigurati, pod koordinacijom EU, opskrbu potrebnom medicinskom opremom i njenu preraspodjelu među onim zemljama i regijama kojima je najpotrebnija. Danas to znači Italija, a sutra bi potreba mogla biti i na drugim mjestima”

“Italija je već zatražila da se aktivira mehanizam civilne zaštite Evropske unije za isporuku medicinske opreme za individualnu zaštitu”, dodao je Massari.

  • “Ali, nažalost, nijedna zemlja EU nije odgovorila na poziv Italije. Samo se je Kina odazvala bilateralno. Sigurno da to nije dobar znak evropske solidarnosti.”

Italijanski doktori se trude da oslobode mjesta u bolnicima zbog priliva hiljada pacijenata sa koronavirusom.

Zemlja ima preko 12.000 potvrđenih slučajeva virusa, a većina njih je koncentrirana u sjevernom dijelu Lombardije. Italija je do srijede popodne izvijestila o preko 800 smrtnih slučajeva, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji izuzimajući Kinu, odakle je epidemija krenula.

Italijanski premijer Giuseppe Conte najavio je prošle sedmice hitno zatvaranje regije, dok je u ponedjeljak proširio mjere na cijelu Italiju.

Većina putovanja širom zemlje su zabranjena, kao i sportski događaji i druga javna okupljanja. Conte je u srijedu najavio da se moraju zatvoriti sva poduzeća, osim apoteka i trgovina prehrambenim proizvodima.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021