Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Niger osujetio ‘pokušaj puča’ prije predsjedničke inauguracije

Posjeta ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua Nigeru, 21. jula 2020. godine (Fotografija: www.mfa.gov.tr)

Niger je osujetio “pokušaj vojnog puča” u srijedu, objavila je vlada, dva dana prije historijske inauguracije Muhameda Bazouma za predsjednika nestabilne države Sahela

Stanovnici glavnog grada Niameja ranije su izvijestili da su pucnjavu usred noći čuli u okrugu u kojem se nalazi zgrada predsjedništva.

U vladinom saopštenju navodi se da je “pokušaj državnog udara” spriječen, i osuđuje se ono što je nazvano “kukavičkim i nazadnim činom kojim se želi ugroziti demokratija i pravna država”.

Pripadnici specijalnih snaga američke vojske obučavaju vojnike oružanih snaga Nigera (Fotografija: AFRICOM)

Pokrenuta je istraga i “nekoliko osoba povezanih s ovim pokušajem puča je privedeno, a za drugima se aktivno traga”, navodi se u saopštenju, bez davanja dodatnih detalja.

Navodni vođa puča je službenik vojnog zrakoplovstva zadužen za sigurnost zračne baze i još uvijek se “aktivno traži”, izjavio je izvor iz sigurnosnih službi Nigera, prenosi AFP.

“Situacija je potpuno pod kontrolom”, navodi se u vladinoj izjavi, pozivajući javnost da “nastavi sa normalnim životom”.

Sigurnosni izvor, koji je dao izjavu pod uvjetom da ostane anoniman, izjavio je da je “bilo nekoliko hapšenja među nekoliko pripadnika vojske” koji su stajali iza pokušaja puča.

“Predsjednička garda je uzvratila, spriječavajući ovu grupu vojnika da se približi predsjedničkoj palači”, rekao je izvor.

“Bilo je to oko 3:00 ujutro, čuli smo pucnjeve iz teškog i lakog oružja i trajalo je 15 minuta prije zaustavljanja, a potom su pucali iz lakog oružja, ” izjavio je jedan očevidac događaja.

“Pucnjava je trajala oko 20 minuta”, rekao je drugi svjedok.

Predsjedničkim okrugom patrolirale su snage sigurnosti, dok u ostatku grada činilo se da se život odvija uobičajeno 12 sati nakon puča, rekao je novinar AFP-a.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pratio je situaciju u Nigeru sa “velikom zabrinutošću”, rekao je njegov glasnogovornik Stephane Dujarric.

Američka ambasada objavila je da do daljnjeg obustavlja konzularne usluge i savjetovala svoje zaposlenike da ne dolaze na posao, a francuska ambasada je na sličan način pozvala francuske državljane da ostanu kod kuće.

Navodni puč dolazi uoči inauguracije predsjednika Bazouma u petak – prvog demokratski izabranog predsjednika u historiji Nigera od nezavisnosti od Francuske 1960. godine.

Pobjedu Bazouma u drugom krugu izbora 2. februara potvrdio je Ustavni sud ovog mjeseca.

Drugoplasirani, bivši predsjednik Mahamane Ousmane osporio je rezultate, tvrdeći da je on stvarni pobjednik.

Ousmane je pozvao na “mirne demonstracije” širom zemlje, ali vlasti su dan prije zabranile planirani protest opozicije u srijedu u glavnom gradu Niameju.

Problematična nacija

Niger je najsiromašnija zemlja na svijetu, prema informacijama UN-ovog indeksa humanog razvoja na listi od 189 država (HDI).

U svojoj historiji pretrpjela je četiri puča, a u februarskom puču 2010. godine srušen je tadašnji predsjednik Tandja Mamadou.

Zemlja se našla na meti terorista i pobunjenika koji su napredovali iz Malija sa zapada, i iz Nigerije sa jugoistoka.

Više od 300 ljudi ubijeno je u tri napada na zapadu zemlje od početka godine.

Nigerove oružane snage loše su opremljene i obučene, a broje tek 25.000 vojnika u zemlji.

Plan je udvostručiti to na 50.000 muškaraca u roku od pet godina, međutim, problem je finansiranje.

Turska je sklopila vojni sporazum s Nigerom, kao južnim susjednom Libije

Potpisivanje vojnog sporazuma s Nigerom odražava interes Turske da uspostavi uporište u zemlji koja je južni susjed Libije.

Dogovor je tokom prošlogodišnje afričke turneje postigao turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu se sastao s predsjednikom Nigera Mahamadouom Issoufouom i razgovarao o efektima nestabilne sigurnosne situacije u Libiji koja se odražava na regiju.

Ekspanzija Turske prema Africi, koja je započela prvo diplomatski i humanitarno prije dvije decenije, postaje sve više fokusirana na vojno-sigurnosnu saradnju.

Ovo istvoremeno podstiče regionalne napetosti između Turske i Katara s jedne strane i Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske s druge strane.

“Željeli bismo dati doprinos razvoju Nigera u oblastima transporta, građevine, energetike, rudarstva i poljoprivrede,” izjavio je Cavusoglu za vrijeme posjete Nigeru.

Kao dio turske saradnje s Afrikom,  turska vlada donirala je milione dolara za razvoj infrastrukture na kontinentu i stipendirala stotine afričkih studenata.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Prisustvo Turske osjeća se širom kontinenta, gdje postoji niz turskih organizacija, uključujući Tursku agenciju za saradnju i koordinaciju (TIKA), Fondaciju Maarif i Institut Yunus Emre.

Međutim, Francuska, SAD, UAE, Saudijska Arabija i Egipat vide ovo kao prijetnju i ugrožavanje njihovih interesa u širem regionu Sjeverne i Centralne Afrike.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021