Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Netanjahu tražio od Trumpa da naredi udare na Iran, nakon poraza na izborima

Benjamin Netanjahu s Donaldom Trumpom za vrijeme njegove posjete Izraelu (Foto: Flickr)

General Mark Milley upozoravao je protiv izvođenja vojne akcije protiv Irana, unatoč tome što je bezbroj drugih pozivalo Donalda Trumpa da naredi udare.


Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu pokušao je nagovoriti bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da izvrši vojni udar na Iran, navodi Susan B. Glasser iz New Yorker-a, u izvještaju objavljenom u četvrtak.

General Mark Milley, načelnik Glavnog štaba američke vojske, urgirao je protiv udara na Iran, upozoravajući Trumpa da, “Ako to učinite, imat ćete je*eni rat”, navodi se u izvještaju.

Benjamin Netanjahu s Donaldom Trumpom za vrijeme posjete Izraelu, na konferenciji za medije (Foto: Flickr)

To je uslijedilo nekoliko mjeseci nakon što je Trump izgubio izbore 2020. godine, navodno očajnički želeći da ostane na vlasti. Milley, koji je ranije upozoravao na izraelsko-palestinsku eskalaciju koja ima velike posljedice, vjerovao je da Trump zapravo nije želio rat, ali je neprestano forsirao udare kao odgovor na razne provokacije, navodi The New Yorker.

“Trump je oko sebe imao krug iranskih jastrebova i bio je blizak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, koji je također pozivao administraciju da djeluje protiv Irana, nakon što je postalo jasno da je Trump izgubio izbore”, navodi se u izvještaju. Kao i Netanjahu, Mike Pompeo i tadašnji potpredsjednik Mike Pence također su navodno zagovarali akciju protiv Irana. Pence je, prema izvorima, tvrdio da je to potrebno “zato što su zli”.

Netanjahu i Trump imali su dugogodišnje veze dok su bili na funkciji, često imajući dogovore o pitanjima koja se mogu ticati Irana. Trump je 3. januara, nakon božićnog odmora, sazvao sastanak u Ovalnom uredu o Iranu, ispitujući svoje savjetnike o nedavnim izvještajima o iranskim nuklearnim aktivnostima. Rečeno mu je da nije moguće učiniti ništa vojno s obzirom na troškove i posljedice. Prema izvještaju, Trump je na kraju pristao odbaciti tu ideju.

Trump je u četvrtak odbacio navode Marka Milleya, iz knjige koja treba biti objavljena, da su stariji uniformirani vojni čelnici bili duboko zabrinuti zbog mogućnosti vojnog puča, nakon izbora u novembru, i da su razgovarali o planu za ostavku.

Prema odlomcima koje je CNN objavio iz knjige, koju su napisala dva novinara Washington Posta, Milley i drugi visoki američki vojni čelnici razgovarali su o ostavci u slučaju da dobiju naredbe koje smatraju ilegalnim ili opasnim.

“Nikada nikome nisam prijetio, niti sam s kim razgovarao o državnom udaru naše vlade … Ako bih išao na puč, jedan od posljednjih ljudi s kojima bih to želio je general Mark Milley”, izjavio je Trump.

Američki zvaničnici, govoreći pod uvjetom da ostanu anonimni, privatno su priznali zabrinutost da bi Trump mogao pokušati izvršiti pritisak na vojsku da krene u tom smjeru, jer su se pojačali strahovi od Trumpove potencijalne zloupotrebe Zakona o pobuni, iako nema informacija o planiranoj ostavci članova Glavnog štaba.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021