Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Nećemo prihvatiti azerbejdžansku kontrolu u Nagorno-Karabahu, kaže Macron

Emanuel Macron (Fotografija: Remi Jouan)

Francuski predsjednik izrazio je u srijedu solidarnost sa Armenijom, usred sukoba s Azerbejdžanom zbog okupiranog Nagorno-Karabaha.

“Primijetio sam političke izjave Turske (u korist Azerbejdžana), za koje smatram da su nesmotrene i rizične”, rekao je Emmanuel Macron na konferenciji za novinare tijekom posjete Latviji.

“Francuska je zabrinuta ratnim porukama iz Turske koja ide u korist ponovnom osvajanju Nagorno-Karabahom od strane Azerbejdžana. Mi to nećemo prihvatiti”, dodao je, ne spominjući da je regija međunarodno priznata kao teritorija Azerbejdžana.

Tvrdeći da je proteklog vikenda sukob započeo Azerbejdžan, Macron je pozvao Azerbejdžan i Armeniju da bezuslovno okončaju sukob, dodajući da je o tom pitanju razgovarao s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom i azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim.

“Želio sam da ovi napadi prestanu. Izričito sam osudio ove nesrazmjerne napade”, rekao je Macron.

“Nešto se događalo od jula”, dodao je, očito misleći na ubistvo 12 azerbejdžanskih vojnika i ranjavanje još četvorice kada je Armenija tog mjeseca pokrenula pogranični napad.

“Utvrđeno je da su napadi u nedjelju došli iz Azerbejdžana”, tvrdio je Macron, dodajući: “Obje strane moraju se pridržavati prekida vatre.”

Granični sukobi izbili su rano u nedjelju kada su armenske snage u Nagorno-Karabahu – regiji koju je Jermenija ilegalno okupirala od 1991. godine – ciljale azerbejdžanska civilna naselja i vojne položaje, što je dovelo do višestrukih žrtava.

Macron je rekao da će o tom pitanju razgovarati i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Macron je rekao da treba poštovati suverenitet i narod Armenije, pozivajući protiv bilo kakvih izjava koje bi podigle tenzije.

Ministar vanjskih poslova Turske, Mevlüt Çavuşoğlu, u srijedu je napao Francusku, kao i međunarodnu zajednicu, jer je samo pozvala na prekid vatre, ali nije pozvala Armeniju da napusti okupirane teritorije Azerbejdžana.

“Ovo nije ispravan pristup,” rekao je za agenciju Anadolu, dodajući da Macronova solidarnost s Armenijom, iako ne pokazuje zabrinutost zbog okupiranog azerbejdžanskog teritorija, zapravo znači podržavanje okupacije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021