Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Ne možemo priznati Izrael, kaže pakistanski lider

Premijer Pakistana Imran Khan (Fotografija: Adem Altan/AFP)

‘Situacija u Kašmiru potpuno je identična situaciji u Palestini’, kaže Imran Khan

Situacija u kojoj se nalazi Palestina “potpuno je ista situaciji” u Kašmiru kojim upravlja Indija, rekao je u srijedu pakistanski premijer, naglasivši da njegova zemlja ne može priznati Izrael i ono što je Izrael učinio Palestini.

U intervjuu za turski televizijski kanal Imran Khan je rekao da postoje dva razloga zašto Pakistan ne može priznati Izrael.

“Situacija u Kašmiru potpuno je ista situacija u Palestini. Ako priznamo izraelsko preuzimanje palestinskih teritorija, onda moramo priznati i ono što je Indija učinila u Kašmiru, tako da u potpunosti gubimo moralnu poziciju”, izjavio je Imran Khan.

Drugi razlog, o kojem je izgovorio je “mnogo važniji”, podsjetivši na Muhameda Alija Džinnaha, utemeljitelja pakistanske politike u vezi s tim pitanjem, koji je rekao da ukoliko se ne ukloni nepravda počinjena narodu Palestine i ukoliko narodu Palestine ne bude vraćena njihova domovina, Pakistan ne može priznati Izrael.

Odgovarajući na pitanje o islamofobiji na zapadu, Khan je rekao da postoje zapadni lideri koji su pogoršali situaciju jer ne razumiju osjećaje muslimana vezane za Poslanika Muhameda i Časni Kur’an.

Izrael i UAE su potpisali sporazum, uz posredovanje Sjedinjenih Država prošlog septembra, za normalizaciju svojih odnosa, potez koji su slijedili Bahrein i Sudan, a nedavno i Maroko.

Sporazumi o normalizaciji naišli su na široke osude Palestinaca, koji kažu da se sporazumima zanemaruju njihova prava i da ne služe palestinskom idealu.

‘Evolucija islamofobije’

“Vidio sam evoluciju islamofobije u zapadnim zemljama”, rekao je, misleći na svoj period obrazovanja u Velikoj Britaniji.

Naglašavajući “jaz nerazumijevanja” između muslimanskih društava i zapadnih društava po pitanju islamofobije, rekao je da je muslimansko rukovodstvo trebalo igrati aktivniju ulogu u objašnjavanju toga kako muslimani daju prednost svojoj religiji, Svetoj knjizi i Poslaniku.

“Mi, lideri muslimanskih država, trebali bismo naglasiti na svjetskim bilbordima unutar EU, UN-a, svjetskim forumima, trebali bismo naglasiti ono što muslimanski svijet osjeća prema Poslaniku i objasniti im da, molimo vas, ne koristite slobodu govora da pravite karikature Poslanika jer to uzrokuje neizmjernu bol “, dodao je Khan.

Dotičući se veza između Turske i Pakistana, Khan je podsjetio na “historijsku povezanost” dvije zemlje i rekao da neće zaboraviti podršku i pomoć koju je Turska pružila Pakistanu u vezi s Kašmirom.

Indija i Pakistan drže Kašmir podijeljenim, regiju s muslimanskom većinom na Himalajima, a obje države tvrde da polažu pravo na njega u cjelini.

Mali dio Kašmira je također pod kontrolom Kine.

Od Pakistanske nezavisnosti, New Delhi i Islamabad vodili su tri rata – 1948., 1965. i 1971. godine, od kojih su dva od njih bila oko regije Kašmira.

Spomenuvši da se njegov odnos s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom temelji na zajedničkim vrijednostima, naglasio je da je trgovina jedno od pitanja koje bi dvije zemlje mogle povećati.

“Turska je tek postala sila otkako je Erdogan preuzeo vlast”, rekao je Khan, misleći na transformaciju Turske za vrijeme Erdogana, kao što je to učinila Malezija s bivšim premijerom Mahathirom Muhamedom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021