Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

NATO zaustavio rusku isporuku naoružanja Srbiji

NATO je uslovio Rumuniju da po svaku cijenu mora da zaustavi rusku donaciju koja ide preko Dunava za Srbiju

Po međunarodnoj konvenciji o Dunavu, tzv. “Dunavskoj konvenciji” država kroz koju prolazi “tranzit” može da pregleda robu, a nikako i da blokira prolaz transporta.

Trenutno donacija sjedi spremna i čeka da se riješi problem oko rute preko Dunava. NATO je urgirao da Rumunija nikako to ne dozvoli, inače će imati problema.

Postoji dva alternativna rješenja dostave donacije, putem željeznice i vazušnim putem. Ako bi se odlučili za željeznicu, opet bi morali neku od NATO država da pitamo, a oni bi mogli u posljednjem trenutku da blokiraju prolaz i Srbija bi opet zapala u probleme.

Ruski T-72 koji je trebao biti isporučen Srbiji kao donacija

Vazdušnim putem znači finansijsko sakaćenje Srbije jer tako što će morati platiti ruski AN-124 da tovar vazdušnom linijom transportuje u Srbiju. AN-124 u verziji do 100 tona može natovariti unutar trupa dva tenka T-72. Praktično za 30 tenkova T-72, potrebno je 15 puta jedan avion da obavi let Rusija-Srbija. Gdje su 30 komada BRDM-2 i ostatak donacije?

BRDM-2 model oklopnjaka koji bi Srbija trebala dobiti

Da li će se Srbija uspjeti dogovoriti sa Rumunijom ostaje da se vidi, ali po svim izgledima donacija naoružanja iz Rusije morat će ići vazdušnim putem.

Na ovom primjeru jasno možete vidjeti koliko je uslaskom Crne Gore u NATO Srbija stjerana u kut. Postavlja se pitanje, ako ne mogu da isporuče najobičnije naoružanje kako bi onda pomogli u pogledu vraćanja Kosova?

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021