Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

NATO saveznici Grčka, Turska i Rumunija održavaju zajedničku vojnu vježbu u Crnom moru

Brodovi NATO SNMG1 grupe izvode zajedničku vojnu vježbu (Foto: Twitter)

NATO saveznici Grčka, Turska i Rumunija su održali vojnu vježbu u crnomorskom regionu, potvrdio je glasnogovornik NATO alijanse kasno u nedjelju


Vojna vježba je izvedena kako bi se poboljšala saradnja, prakticirala vazdušno-pomorska komunikacija i izgradili jači odnosi između članica NATO-a.

„Obuka iz vazdušno-pomorske integracije pokazuje NATO-ove sposobnosti, spremnost i odlučnost da zaštiti savezničko stanovništvo; s našim brodovima i avionima koji mirno djeluju u blizini rumunske obale, također osiguravamo saveznike u regiji ”, stoji u pisanom saopćenju NATO-a.

NATO je obrazložio da su turski lovci F-16 simulirali napade na NATO brodove, koji su izvodili obuku kroz odbrambene vježbe protiv napadača, dok su grčki i rumunski lovci F-16, u odvojenom slučaju, izvodili slične manevre obuke. Grčki lovci su također napadali NATO brodove, koji su zajednički odgovorili u koordinaciji sa rumunskim borbenim avionima. Kasnije, su grčki i rumunski lovci simulirali međusobne zračne bitke, dodaje se u saopćenju.

Prema saopćenju NATO-a, vježba je uključivala savezničke borbene platforme grčkih, rumunskih i turskih zračnih snaga, NATO AWACS zračni radar, rumunski transportni avion C-27, tursku vojnu patrolnu letjelicu i tri savezničke fregate iz stalne NATO-ove pomorske grupe 2 (SNMG2 ), koju čine brodovi italijanske mornarice Fasan, rumunske mornarice Regina Maria i turske mornarice Barbaros. Snage SNMG2 grupe su u Crnom moru i sudjelovat će u vojnoj vježbi “Morski povjetarac 2021”.

Članice NATO-a često integrišu savezničke vazdušne i pomorske elemente„kako bi poboljšale interoperabilnost, izgradile povjerenje i poboljšale spremnost u Crnomorskom regionu tokom kombinovanih zajedničkih obuka“.

“Aktivnosti 2. jula podcrtale su posvećenost saveznika kolektivnoj odbrani i održavanju mira i očuvanju sigurnosti u ovom regionu, na moru i u zraku”, navodi se u saopćenju NATO-a.

Američka šesta flota 21. juna najavila je da će sudjelovati u vojnoj vježbi pod nazivom “Morski povjetarac”, koja se održava od 28. juna do 10. jula. SAD navode da u ovogodišnjoj vježbi sudjeluje najveći broj zemalja u historiji vježbe, uključujući 32 zemlje sa šest kontinenata, uz planirano sudjelovanje 5000 vojnika, 32 broda, 40 aviona, te 18 timova za specijalne operacije i ronilačke ekipe.

Događaj je posebno značajan jer dolazi nekoliko dana nakon incidenta između britanskog ratnog broda i Rusije, blizu Krima. Ukrajina tvrdi da je Krim njena teritorija, iako je Rusija to područje anektirala 2014. godine. Postoje i druge tenzije između Rusije i Ukrajine te Rusije i SAD-a, koje se posljednjih godina sve više javljaju u Crnom moru.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021