Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

NATO potvrdio da će Ukrajina postati članica saveza, ali bez garancija

Američki predsjednik Biden i glavni sekretar NATO alijanse, Jens Stoltenberg, na samitu NATO-a u Briselu. 14. Juni. 2021. godine (Foto: Twitter/Jens Stoltenberg)

Administracija predsjednika Zelenskog je pozvala NATO da ubrza ulazak Ukrajine u alijansu kroz dodjelu Akcionog plana za članstvo (MAP)


NATO je potvrdio da će Ukrajina dobiti put ka članstvu i pozvao je da nastavi napredovati u reformama, navodi se u priopćenju objavljenom nakon završetka samita alijanse u Briselu 14. juna 2021. godine.

“Ponavljamo odluku donesenu na samitu u Bukureštu 2008. godine da će Ukrajina postati članom saveza s Akcionim planom za članstvo (MAP) kao sastavnim dijelom procesa”, kaže se u izjavi. “Čvrsto stojimo u svojoj podršci pravu Ukrajine da sama odlučuje o svojoj budućnosti i vanjskopolitičkom kursu bez vanjskog miješanja.”

Međutim, u dokumentu se ne navode vremenski rokovi, niti se pružaju konkretne garancije za daljnje korake.

„Godišnji nacionalni programi pod NATO-ukrajinskom komisijom (NUC) ostaju mehanizam kojim Ukrajina provodi reforme koje se odnose na njenu težnju za članstvom u NATO-u“, objavio je NATO.

„Ukrajina bi trebala u potpunosti iskoristiti sve instrumente dostupne u okviru NUC-a da bi postigla svoj cilj primjene NATO principa i standarda. Uspjeh širokih, održivih i nepovratnih reformi, uključujući borbu protiv korupcije, promociju inkluzivnog političkog procesa i reformu decentralizacije, zasnovanu na demokratskim vrijednostima, poštivanju ljudskih prava, manjina i vladavini zakona, bit će presudni u polaganju osnova za prosperitetnu i mirnu Ukrajinu. “

„Daljnje reforme u sektoru sigurnosti, uključujući reformu službi sigurnosti Ukrajine, posebno su važne“, naglasila je alijansa.

Sve nade da će ovo biti godina u kojoj će se Ukrajina približiti pridruživanju NATO-u propale su u maju 2021. godine, kada je organizacija najavila da Ukrajina i Gruzija neće biti pozvane da prisustvuju samitu u Briselu, gdje će dio samita biti posvećen raspravi o njihovoj sigurnosnoj situaciji. Rusija kontrolira 20 posto teritorije Gruzije i 7 posto teritorije Ukrajine, nakon vojnih okupacija 2008. i 2014. godine.

Predsjednik Vladimir Zelenski potaknuo je svog američkog kolegu, predsjednika Bidena, da podrži Akcioni plan za članstvo Ukrajine u alijansi tokom njihovog telefonskog poziva 7. juna.

Nakon poziva, ured ukrajinskog predsjednika objavio je izjavu u kojoj se kaže da je Biden “naglasio važnost pružanja Akcionog plana za članstvo u NATO-u za Ukrajinu”.

To je povučeno ubrzo nakon što je Bijela kuća porekla da je Biden dao takvu najavu. Na pitanje da li je Biden podržao davanje Ukrajine MAP-a ove godine, Bijela kuća je odbila da komentariše.

NATO je Ukrajinu prepoznao kao “partnera pojačanih prilika” u junu 2020. godine. Ovaj status omogućava zemlji dalju mogućnost razmjene informacija i održavanju zajedničkih vojnih vježbi sa alijansom, ali ne garantira daljnje korake ka članstvu.

Ukrajina je izrazila razočaranje što nije pozvana na samit u Briselu. Zelenski je pozvao članice NATO-a da ubrzaju ulazak Ukrajine u alijansu nakon sukoba s Rusijom ove godine, kada je Rusija razmjestila veliki broj jedinica i vojne opreme blizu ukrajinske granice.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021