Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

NATO je alarmiran rastućim ruskim aktivnostima u Libiji

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Kontinuirane ruske vojne aktivnosti u Libiji izazivaju napetost u NATO-u i kod njegovih saveznika, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

U svom obraćanju tijekom “Bruxelleskog foruma”, koji je u utorak organizirao istraživački njemački centar “Marshall Fund”, Stoltenberg je napomenuo da je “NATO uznemiren”, a saveznici su “zabrinuti” zbog povećanih vojnih aktivnosti Rusije u Libiji.

Stoltenberg je naglasio da je ruska politika prema istočnom Mediteranu općenito uznemirujuća, ukazujući na pristup Moskve da poveća svoje vojne kapacitete u Libiji dostavljanjem borbenih aviona i stranih boraca.

“Članice NATO-a složile su se da treba pažljivo pratiti situaciju i dijeliti obavještajne podatke, a istovremeno je potrebno naći političko rješenje krize u Libiji, pod okriljem Ujedinjenih naroda”, rekao je Stoltenberg.

O navodnom turskom uznemiravanju francuskog broda u Sredozemlju, Stoltenberg je rekao da se to pitanje tiče dvije članice NATO-a. “Vojni zvaničnici NATO-a istražuju incident, jer su dvije strane prezentirale vrlo različite naracije o tome što se dogodilo”, dodao je.

U subotu je turski ministar odbrane Hulusi Akar negirao francuske tvrdnje rekavši da su “potpuno neistinite”.

Zvaničnik francuskog ministarstva odbrane tvrdio je u izjavi za medije da je turska fregata izvela “izuzetno agresivnu” intervenciju protiv borda francuske ratne mornarice, za koju je rečeno kako sudjeluje u NATO misiji u Mediteranu.

Visoki turski dužnosnik prethodno je odbacio francuske optužbe, rekavši da su francuske snage pokušale pretražiti turski brod u međunarodnim vodama „kako to nije dozvoljeno“, te da Turska nije poduzela nikakve provokativne ili agresivne akcije da to spriječi. “Međutim, očekujemo da će saveznici pokazati isto razumijevanje i senzibilitet prema turskoj mornarici i njenom prisustvu,” poručio je turski zvaničnik.

Prema izjavi jednog francuskog dužnosnika, turska mornarica je rasporedila čak sedam ratnih brodova i nepoznati broj podmornica blizu libijske obale.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021