Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

NATO će održati vojne vježbe sa Ukrajinom – potvrdila ukrajinska vojska

NATO vojne vježbe na Baltiku (Fotografija: NATO/Flickr)

Ukrajinske oružane snage u subotu su objavile da će zajedničke vojne vježbe s NATO trupama započeti za nekoliko mjeseci, što je korak koji bi mogao potaknuti dodatne tenzije s Moskvom koja se izrazila protivljenje takvom potezu

NATO je u četvrtak izrazio zabrinutost zbog, kako se navodi, velikog nagomilavanja ruske vojske u blizini istočne Ukrajine nakon što je Rusija upozorila da bi ozbiljna eskalacija sukoba u ukrajinskoj regiji Donbas mogla “uništiti” Ukrajinu.

Kremlj je u petak rekao da će svako raspoređivanje NATO trupa u Ukrajini dovesti do daljnjih tenzija u blizini ruskih granica i prisiliti Moskvu da poduzme dodatne mjere kako bi osigurala vlastitu sigurnost.

Ukrajinske trupe borile su se sa proruskim separatističkim snagama u istočnom regionu Donbasa. U sukobu je ubijeno 14 hiljada ljudi od početka sukoba, govore procjene Kijeva.

U vježbama će sudjelovati više od 1.000 članova vojnog osoblja iz najmanje 5 država članica NATO-a i bit će održane za nekoliko mjeseci, objavile su ukrajinske oružane snage u subotu na Facebooku.

“Konkretno, odbrambene akcije će biti razrađene, nakon čega će uslijediti ofanziva kako bi se obnovila državna granica i teritorijalni integritet države koja je bila izložena agresiji jedne od neprijateljskih susjednih zemalja”, navodi se u priopćenju.

Ukrajina je ponudila NATO-u da održe zajedničke vojne vježbe kao odgovor na rusko gomilanje trupa u blizini ukrajinske granice.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

To je potvrdio zamjenik šefa Ureda ukrajinskog predsjednika, Roman Mashovets, koji se sastao sa šefom predstavništva NATO-a u Ukrajini, Aleksanderom Vinnikovom, saopštio je ured ukrajinskog predsjednika.

Nije precizirano kada će se tačno održati vježbe.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021