Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Napadnuta zračna baza Al-Watiya od strane nepoznatih borbenih aviona u Libiji

Vojni glasnogovornik GNA-a Muhamed Kanunu vrši inspekciju zračne baze nakon što je libijska vojska preuzela zračnu bazu Al-Watiya, koju su okupirale milicije Halife Haftara u operaciji 'Vulkan bijesa' Libija, 18. maj 2020.

Nepoznati borbeni avioni gađali su preko noći zračnu bazu koju je nedavno oslobodila međunarodno priznata vlada Libije uz pomoć Turske, potvrđeno je od vojnih izvora GNA

Napade su izveli “nepoznati avioni”, potvrdio je vojni izvor Haftarovih milicija (LNA) sa istoka Libije.

Jedan stanovnik obližnjeg grada Zintan rekao je da su se iz pravca Al-Watiya baze čule eksplozije.

Neimenovani vojni izvori iz GNA u svojoj izjavi, koju je objavila Anadolu agency, potvrdio je kako u napadu nema poginulih, ali da je jedan dio opreme, koji je posljednjih dana dopremljen u zračnu bazu, oštećen. Radi se vjerovatno o sistemima zračne zaštite Hawk koje je dopremila turska vojska.

Ponovno zauzimanje Al-Watiye u mjesecu maju od strane vlade Nacionalnog jedinstva (GNA), označio je početak iznenadnog kolapsa 14-mjesečne opsade i ofanzive nad Tripolijem od strane Haftarovih snaga.

Turska podrška bila je od presudne važnosti za GNA u odbijanju ofanzive Haftarovih snaga, uz pomoć sistema protuzračne odbrane i zračnih udara turskih bespilotnih letjelica, koje su ciljale čak i logističke linifije Haftarovih milicija.

Turski izvori su prošlog mjeseca objavili kako visoka turska delegacija dogovara uspostavljanje dvije vojne baze u Libiji, pomorsku bazu u Misrati koristila bi turska mornarica a kao zračnu bazu koristila bi se Al-Watiya, blizu granice sa Tunisom na zapadu Libije.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar posjetio je Tripoli i održao sastanak sa zvaničnicima GNA u petak i subotu. Akar je obećao da će učiniti sve što je potrebno kako bi se pomoglo Libiji, kaže se u saopćenju turskog ministarstva odbrane.

LNA podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija, Francuska i Egipat. Tokom napredovanja ka Tripoliju prošle godine, Haftarove snage imale su direktnu vazdušnu podršku Egipatskih, Francuskih i zračnih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prošlog mjeseca američka vojna komanda AFRICOM je objavila dokaze da je Rusija poslala najmanje 14 borbenih aviona MiG-29 i Su-24 kao podršku Haftarovim snagama. Na avionima su uklonjene ruske oznake i serijski brojevi, kako ne bi bili povezivani sa Rusijom.

Ruski borbeni avioni i druga oprema koriste se kao zračna podrška ruskim plaćenicima u Libiji. Satelitski snimak objavio je AFRICOM.

Turski ulazak u Libiju izazvao je negodovanje kod Francuske i Grčke, a francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian zaprijetio je novim sankcijama Ankari.

GNA i LNA sada mobiliziraju snage na novim linijama fronta između gradova Misrata i Sirte. Egipat je upozorio da bi svaki pokušaj zauzimanja Sirta, koji je LNA okupirala u januaru, mogla izazvati egipatsku vojsku da direktno intervenira u Libiji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021