Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Nakon Turske, Italija želi poslati vojsku u Libiju

List Il Messaggero kaže da italijansko ministarstvo odbrane priprema novi prijedlog zakona koji omogućava Rimu da poveća svoje vojno prisustvo u Libiji

Il Messaggero rekao je u ponedjeljak da italijansku misiju u Libiji čini 250 vojnika koje osiguravaju terensku bolnicu u Misrati i pružaju podršku libijskim obalnim stražama u borbi protiv trgovine ljudima, kao i krijumčarenja oružja u Mediteranu.

List navodi da je Italija namjeravala povećati svoje vojno prisustvo u Libiji usred priprema za Berlinsku konferenciju, što bi moglo rezultirati formiranjem mirovne misije u Libiji, kojoj bi se Italija pridružila.

U međuvremenu, italijanski ministar odbrane naglasio je potrebu za reformom italijanskih vojnih misija u inozemstvu, što bi moglo dovesti do povećanja osoblja italijanske misije u Libiji.

Italija pokušava povratiti svoje značajno prisustvo i utjecaj u Libiji nakon što se već neko vrijeme udružila sa Francuskom u pogledu Libije, čiji je jedini cilj omogućiti Haftaru da okupira Tripoli i dođe na čelo Libije.

Italija i ostatak Evrope sada se pokušavaju vratiti na scenu u Libiji nakon što su Turska i Rusija postali glavni igrači.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021