Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Nakon što je razbijena UAE špijunska mreža u Turskoj, UAE finansira teroriste PKK na sjeveru Iraka

Ujedinjeni Arapski Emirati navodno su pružili finansijsku pomoć terorističkoj organizaciji PKK u kurdskom regionu, na sjeveru Iraka. U izjavi za londonske novine Al-Araby Al-Jadeed, sigurnosni izvor iz Kurdske regionalne uprave (KRG) napomenuo je da su vlasti uvele ograničenja na novčane transfere iz UAE.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je teroristička grupa posljednjih mjeseci dobila finansijsku pomoć od UAE.

Sigurnosni izvor u Erbilu, koji je tražio anonimnost zbog sigurnosnih razloga, rekao je da je Kurdska uprava zatražila da od sigurnosnih vlasti dobije “dokaz odobravanja” transfera novca, koji iz UAE dolaze na bankovne račune u sjevernom Iraku.

Dodao je da su potrebne nove mjere kontrole za novčane transfere veće od 1.000 dolara i da će se ova mjera primijeniti na sve transakcije u Erbilu, Duhoku i Sulaymaniji u budućnosti.

  • U svojoj gotovo četerdesetogodišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju, odgovorna je za smrt gotovo 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.

Odnosi između Turske i UAE zaoštreni su zbog Ankarine podrške Kataru, nakon što su četiri arapske zemlje, uključujući UAE, stavile pod blokadu i uvele sankcije za Dohu 2017. godine.

U Libiji, gdje UN kaže da je UAE isporučila avione i vojna vozila pučisti Haftaru, UAE je pozvala sve strane prošlog mjeseca da se obavežu na politički proces pod nadzorom UN-a, da bi se okončao rat.

UAE je također bila vodeća sila u savezu koji je vojno intervenirao u Jemenu, prije pet godina, protiv pro-iranskog pokreta Huti, koji djeluje u kordinaciji sa Iranom.

Odnosi između Turske i UAE su uvijek bili na distanci, međutim, posljednjih nekoliko godina UAE aktivno ulažu velike napore i sredstva u svoje djelovanje protiv Turske. Još od demonstracija u Gezi parku 2013 godine, pa do pokušaja vojnog udara u Turskoj, UAE su uz terorističku organizaciju FETO glavni osumnječeni za anti-tursko djelovanje.

  • Znamo da je jedna zemlja dala finansijsku podršku od 3 milijarde dolara za pokušaj puča u Turskoj.” izjavio je turski ministar diplomatije Mevlüt Çavuşoğlu, govoreći u ulozi UAE u pokušaju vojnog udara.

Za vrijeme pokušaja vojnog udara, neki mediji sa sjedištem u UAE otvoreno su dali podršku državnom udaru u Turskoj.

Turska je također razotkrila špijunsku mrežu UAE koja djeluje širom Turske. Dokaz, koji je otkriven od strane snaga sigurnosti koje su istraživale slučaj, pokazao je da UAE špijunska mreža u Turskoj ima podršku američke CIA u njihovim operacijama.

Nacionalna obavještajna služba (MIT) razbila je UAE špijunsku mrežu koja djeluje u Turskoj, dok su UAE špijuni uhapšeni zajedno sa vođom organizacije u Turskoj.

Mreža je razotkrivena hapšenjem dvojice drugih špijuna iz UAE, Samira Semiha Shabana i Zakija Y.M. Hasan, od strane MIT-a u aprilu ove godine.

Par je navodno došao u Istanbul s ciljem otkrivanja i prikupljanja informacija o protivnicima UAE unutar Turske, nakon kontroverznog ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Ubistvo Khashoggija nije jedini slučaj gdje je UAE zauzela neprijateljski stav protiv Turske i pokušala prebaciti odgovornost za atentat na Tursku. Ubrzo nakon pokušaja vojnog udara 15. jula koji je izveo FETÖ, novinar MEE (Middle East Eye), David Hearst za Bliski Istok, objavio je da je vlasnik televizijskog kanala Al-Ghad, Muhamed Dahlan, prebacio novac terorističkoj organizaciji FETO za pokušaj puča.

Nedavno je Middle East Eye objavio informacije o finansijskoj podršci UAE, koju pružaju Asadovom režimu, zauzvrat tražeći nastavak rata u Idlibu protiv Turske.

U bliskoj budućnosti Turska će direktno poduzeti određene mjere protiv UAE, prema najavama iz turskih sigurnosnih izvora.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021