Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Nakon pobjede u ratu protiv Armenije, Azerbejdžan će s Turskom održati velike vojne vježbe

Azerbejdžanske i turske specijalne snage napadaju strateške tačke u okviru zajedničke vježbe (Fotografija: Azerbejdžansko ministarstvo odbrane)

Jedva dva mjeseca nakon pobjede u ratu protiv Armenije, Azerbejdžan će sljedećeg mjeseca sudjelovati u velikim vojnim vježbama s Turskom u istočnoj provinciji Kars, izvijestile su 17. januara turske oružane snage (TSK)

Radi se o velikoj vojnoj vježbi, u kojoj turska vojska posebno stavlja fokus na korištenje domaće-proizvedenog oružja i opreme. Tenkovske divizije, artiljerija, snajperske ekipe, osoblje zapovjedništva specijalnih snaga, helikopteri i komandosi također će sudjelovati u vježbama Zima 2021. godine.

Dvodnevna vježba započet će 1. februara i biće usredotočena na operativne sposobnosti tokom teških zimskih vremenskih prilika. Zanimljivo je da će se vježbe izvoditi na samo 25 kilometara od armenske granice.

Oružane snage dvije države uvježbavat će zaštitu, održavanje, pojačanja, kopnene i zračne napade, zračne operacije i logističku podršku.

“Pripadnici združenih oružanih snaga također će sudjelovati u zimskim vježbama-2021, koje će se održati u gradu Karsu bratske Turske Republike”, navodi se u izjavi azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

Ministarstvo je u nedjelju objavilo video snimak koji prikazuje ceremoniju odlaska vojnika koji idu na vježbe.

„Jedinice uključene u vježbe napustile su grad Nakhčivan da bi krenule u smjeru graničnog prijelaza Sadarak. Naše jedinice prešle su most Umid preko rijeke Araz i nastavile se kretati prema gradu Kars ”, navodi azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

Prošle godine su vojske obje države izvodile vojne vježbe u julu i augustu nakon sukoba na armensko-azerbejdžanskoj granici. Vojne vježbe su uključivale artiljeriju, oklopna vozila i minobacače koji pogađaju simulacione ciljeve u glavnom gradu Bakuu i enklavi Nakhčivan, azerbejdžanski autonomni region koji se graniči sa Turskom.

Veliki vojni sukob izbio je između Armenije i Azerbejdžana 27. septembra prošle godine i trajao je više od mjesec dana. Skoro 7.000 vojnika, plaćenika i civila ubijeno je u ratu.

Azerbejdžan koji je pobijedio u ratu zadržao je područja Nagorno-Karabaha i sva područja oslobođena od armenske okupacije. Azerbejdžan je također dobio direktan kopneni pristup svojoj enklavi Nahčivan preko koridora koji prolazi kroz teritoriju Armenije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021