Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Nakon informacija o američkom povlačenju sa Bliskog istoka, sukobi u Jemenu ponovo eskalirali

Dron jemenskih pobunjenika Huti, koje podržava Iran, oboren od strane koalicije koju predvodi Saudijska Arabija

Nova eskalacija sukoba između pobunjenika Hutija i vladinih snaga u strateškom jemenskom gradu Maribu usmrtila je skoro 50 ljudi, saopćili su u subotu jemenski vojni izvori


Broj poginulih od 47 uključuje 16 provladinih vojnika, saopćili su vojni izvori za agenciju France-Presse (AFP). Pobunjenici koje podržava Iran nastoje preuzeti kontrolu nad Maribom i okolnim naftnim poljima, posljednjim uporištem jemenske vlade na sjeveru, nakon šest godina borbi koje su zemlju odvele u humanitarnu krizu.

Diplomatski napori da se osigura prekid vatre u Jemenu pojačali su se, paralelno sa žestokom kampanjom za kontrolu Mariba, koja je na obje strane ostavila hiljade mrtvih. Ali, bez sporazuma na vidiku, borbe su se ponovo rasplamsale nakon zatišja tokom proteklih mjesec dana.

Izvori iz međunarodno priznate vlade izjavili su za AFP da je ubijeno 16 vojnika iz njihovih redova, uključujući šest oficira u subotu. Pobunjenici rijetko objavljuju informacije o svojim žrtvama.

Huti su “pokrenuli napade na raznim frontovima, u pokušaju napredovanja, ali su uglavnom bili odbijeni”, rekao je jedan od zvaničnika za AFP.

Izvori su rekli da su ratni zrakoplovi koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, koja podržava jemensku vladu, pokrenuli zračne napade na pobunjenička mjesta.

Huti su na svom televizijskom kanalu Al Masirah saopćili da je koalicija također izvela 17 zračnih napada u različitim dijelovima provincije Marib.

Obnovljene borbe oko Mariba uslijedile su nakon neuspjeha u diplomatskim naporima Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Država i regionalnih država da osiguraju prekid vatre u Jemenu.

Odlazeći izaslanik UN-a za Jemen, Martin Griffiths, rekao je u utorak Vijeću sigurnosti da su napori u posljednje tri godine da okončaju rat bili “uzaludni”.

“S dubokim žaljenjem izvještavam danas da stranke nisu prevladale razlike”, rekao je. Jemen je zahvaćen građanskim ratom koji je izbio 2014. godine, a milioni civila su na ivici gladi, prema izvještima UN-a.

Huti su u više navrata zahtijevali ponovno otvaranje aerodroma u sjevernoj prijestolnici Sani, pod kontrolom pobunjenika, prije nego što su pristali na bilo kakav prekid vatre.

Uz krvavu ofanzivu na Marib, Huti su pojačali udare dronovima i balističkim raketama na saudijske ciljeve, uključujući i naftna postrojenja.

Saudijska protuzračna odbrana presrela je i uništila 11 bespilotnih letjelica, koje su na kraljevstvo iz Jemena lansirali Huti, izvijestili su saudijski državni mediji, pozivajući se na informacije koalicije koja se bori s pobunjenicima.

“Operacije presretanja bile su uspješne”, navodi se u saopćenju koalicije, dodajući da se radi o dronovima prepunim eksploziva, od kojih je sedam neutralizirano u jemenskom zračnom prostoru.

Glasnogovornik Hutija objavio je na Twitteru da je jedan dron lansiran prema vojnoj bazi u gradu Khamis Mushait, u Saudijskoj Arabiji, navodi Reuters.

Koalicija je saopćila da su još dvije bespilotne letjelice lansirane na grad Khamis Mushait, dok je osam bespilotnih letjelica ispaljeno prema jugu Saudijske Arabije, od kojih je posljednja usmjerena prema gradu Najran, prema informacijama državne TV. Sve bespilotne letjelice su oborene.

Huti, koji su povezani sa Iranom, često gađaju Khamis Mushait i druge saudijske gradove duž granice, u više od šest godina starom ratu. Koalicija, predvođena Rijadom, intervenirala je u Jemenu u martu 2015. godine nakon što su Huti iz glavnog grada Sane svrgnuli međunarodno priznatu vladu, koju podržava Saudijska Arabija.

Najnovije informacije o žrtvama dolaze, nakon što su Sjedinjene Države krenule u povlačenje svojih snaga i naoružanja sa Bliskog istoka, posebno iz Saudijske Arabije, što Iran vidi kao povoljnu priliku da pojače svoje napore u Jemenu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021