Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Nakon bespilotnih letjelica, Ukrajina zainteresovana za nabavku turskih sistema protuzračne odbrane

Samohodni potuzračni top Korkut (Foto: Aselsan)

Prema izvještajima iz medija, kompanija Aselsan bi trebala predstaviti ukrajinskim oružanim snagama samohodni protuzračni top Korkut na sajmu “Oružje i sigurnost 2021” koji će se održati u Kijevu između 15. i 18. juna


Ukrajina je zainteresovana za kupovinu turskog PZO sistema Korkut, koji bi trebao biti predstavljen na vojnom sajmu “Oružje i sigurnost 2021” koji će se održati u Kijevu sljedeće sedmice, navode objavljeni izvještaji u ukrajinskim medijima.

Sistem Korkut je razvijen u okviru projekta pod pokroviteljstvom Predsjedništva odbrambene industrije (SSB), od strane turske tehološke kompanije Aselsan. Prodaja ovog sistema Ukrajini će biti na dnevnom redu dolazećeg sajma naoružanja u Kijevu.

Prema izvještaju objavljenom na ukrajinskoj web stranici Defense Express, koja koordinira s više od 100 kompanija i organizacija, sugerira se da bi Ukrajina mogla kupiti Korkut od Turske.

Prema istom izvještaju, kompanija Aselsan bi trebala predstaviti ovaj sistem ukrajinskim oružanim snagama na sajmu “Oružje i sigurnost 2021” koji će se održati u Kijevu između 15. i 18. juna.

Prema izvještajima, nakon izložbe očekuje se narudžba iz Kijeva. Izvještaj Defense Express-a nastavio je s iznošenjem karakteristika sistema Korkut, ističući da će, ako Ukrajina ipak kupi Korkut, biti u mogućnosti proizvesti te sisteme koristeći domaća sredstva.

Turska je Ukrajini prodala ukupno šest bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 i tri zemaljske kontrolne stanice 2019. godine, a dva saveznika potpisala su sporazum u decembru prošle godine, kojim se omogućilo da Ukrajina pokrene lokalnu proizvodnju ovih bespilotnih letjelica.

Turske borbene bespilotne letjelice uništavale su ruske PZO sisteme Pantsir S1 i druge u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, te se pokazalo da je raspoređivanje turskih bespilotnih letjelica bio presudan faktor za pobjedu turskih saveznika u Africi i Aziji.

Sposobnosti koje Korkut može donijeti ukrajinskim Oružanim snagama

Samohodni sistem protuzračne odbrane (Korkut) je razvijen da pruži efikasnu protuzračnu odbranu od različitih vrsta zračnih prijetnji. Baterija sistema uključuje tri naoružane samohodne platforme i jedno komandno-upravljačko vozilo sa integrisanim radarom za pretraživanje zračnog prostora.

Svaka naoružna platforma zasebno posjeduje dvostruki top Oerlikon KDC-02 2 × 35 mm, te može ispaliti do 1100 metaka u minuti i obarati zračne ciljeve u dometu do 4 km. Napredni radar sistema može otkrivati vazdušne ciljeve u dometu do 70 kilometara. U skladu s potrebama, u sistem se mogu ugraditi IR vođene rakete kratkog dometa poput STINGER, IGLA-S ili neki drugi model. Pored radara za praćenje, Korkut koristi i elektrooptičke senzore, uključujući TV kameru, termalnu kameru i laserski daljinomjer za otkrivanje i praćenje zračnih ciljeva.

Radi se o sistemu koji je prvenstveno namijenjen da zaštiti kopnene i oklopne jedinice od zračnog napada, te može obarati bespilotne letjelice, dronove, helikoptere, krstareće rakete i druge vrste letjelica na visinama do 2,5 kilometra.

Kao učinkovito, pouzdano i održivo rješenje protuzračne odbrane, proizvedeno od strane kompanije Aselsan, baterija Korkut sistema uspješno realizuje sve funkcije zračne zaštite, uključujući otkrivanje, praćenje, prepoznavanje, identifikacija i uništavanje cilja.

Belgijska web stranica, „Army recognition“, izvijestila je da su turske oružane snage rasporedile samohodni protuzračni sistem Korkut, uključujući i druge PZO sisteme, u zračnoj bazi al-Watiyah u Libiji, kako bi zaštitile svoje snage od eventualnog zračnog napada.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021