Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Nakon poteza Rusije, najavljene velike vojne vježbe između Turske i Azerbejdžana

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan (Fotografija: en.president.az)

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane u ponedjeljak je objavilo da će Ankara i Baku započeti velike vojne vježbe u sklopu sporazuma o vojnoj saradnji između dvije države

Najavljene velike vojne vježbe održavat će se na teritoriji Azerbejdžana, a uključivat će turske kopnene i zračne snage.

Prema najavama azerbejdžanskog ministarstva odbrane, zajedničke vježbe uključuju ​​vojno osoblje, oklopna vozila, artiljeriju i minobacače, avijaciju, sisteme za protuzračnu odbranu dvije države.

„Prema planu, vojne vježbe koje uključuju kopnene snage bit će održane od 1. do 5. augusta u Bakuu i Nakhchivanu, a vježbe u kojima sudjeluje avijacija bit će održane od 29. jula do 10. augusta u Bakuu, regijama Nakhchivana, Ganja, Kurdamir i Yevlakh “, dodaje se u saopštenju.

Turska i Azerbejdžan jačaju saradnju na svim poljima, posebno vojnim, nakon što se 12. jula dogodio napad na granicu Azerbejdžana od strane Armenije.

Nedavni porast napetosti pokrenut je kada je armenska vojska artiljerijskom vatrom pokušala napasti položaje vojske Azerbejdžana, u pograničnoj regiji Tovuz, povlačeći se nakon što je pretrpjela gubitke nakon odmazde od azerbejdžanske vojske.

Dvanaest azerbejdžanskih vojnika, uključujući majora i pukovnika, ubijeno je, a četvoro je ranjeno u nedavnim sukobima na granicama.

Azerbejdžan je optužio Armeniju za “provokativne” akcije, pri čemu je Turska stala iza Bakua i upozorila Armeniju da se neće ustručavati suprotstaviti bilo kakvom napadu na Azerbejdžan.

Sedam dana nakon napada, turski ministar odbrane Hulusi Akar, zamjenik ministra odbrane Azerbejdžana Ramiz Tahirov i Kerem Mustafayev, šef vojnih snaga autonomne republike Nakhchivan, koja je enklava Azerbejdžana koja graniči s Armenijom, Turskom i Iranom, okupili su se i razgovarali o nedavnoj situaciji.

Što se tiče sigurnosti Azerbejdžana i regije, Akar je rekao da će Turska i Oružane snage Turske (TSK) nastaviti raditi ono što moraju, dodajući: “U to niko ne bi trebao sumnjati”.

Dvije bivše sovjetske republike decenijama se nalaze u sukobu zbog nezakonite okupacije azerbejdžanske regije Nagorno-Karabah od strane Armenije.

Teritorij su zauzeli armenski separatisti u ratu devedesetih godina koji je odnio 30.000 života, iako su posljednje borbe izbile na sjevernom dijelu zajedničke granice, daleko od Karabaha.

Predsjednik Vladimir Putin nedavno je naredio vojne vježbe u kojima će sudjelovati 150.000 ruskih vojnika, stotine vojnih aviona i brodova ruske mornarice, kako bi se osigurala “sigurnost na jugozapadu Rusije”, objavilo je nedavno rusko ministarstvo odbrane.

Iako zvanično Rusija ne zauzima nijednu stranu u sukobu između Armenije i Azerbejdžana, masovne vojne vježbe Rusije u regiji Kavkaza su očito shvaćene kao prijetnja u Azerbejdžanu i Turskoj.

Azerbejdžan i Turska imaju bilateralni sporazum o vojnoj saradnji, kojim se Turska obavezala da će braniti Azerbejdžan od bilo kakve vanjske prijetnje. Najavljene vojne vježbe nisu ništa drugo do odgovor Rusiji, da Turska čvrsto stoji uz Azerbejdžan.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021