Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Na SR-71 Blackbird ispaljeno je 4.000 sovjetskih raketa: Nijedna nije pogodila

SR-71 Blackbird, jedan od najmoćnijih špijunskih aviona ikada proizveden (Foto: Blair Bunting)

Izviđački avion SR-71 nikada nije oboren, pa čak ni pogođen tokom cijelog svog životnog vijeka, iako se procjenjuje da je tokom decenija na njega ispaljeno više od 4.000 projektila


SR-71, poznatiji kao Blackbird, bio je jedan od najpoznatijih mlaznjaka kojim je ikada letjela američka vojska. Izviđački avion nikada nije oboren, pa čak ni pogođen tokom cijelog svog životnog vijeka, iako se procjenjuje da je tokom decenija službe na njega ispaljeno više od 4.000 projektila.

Prvi Blackbird je izveo let 1964. godine, dok je iz aktivne službe izašao krajem devedesetih.

Prema pisanju web stranice Aviation Geek, priča o prvom ispaljivanju rakete na poznati avion je proteklih godina dospjela u javnost. Objavljena je u časopisu Air & Space, 2014. godine, što je bio odlomak iz knjige Richarda Grahama pod nazivom “SR-71 Blackbird: Stories, Tales, and Legends” i “SR-71 Revealed: The Inside Story”

Zračni prikaz s lijeve strane na avion SR-71 Blackbird tokom njegovog 1000-tog leta (Foto: SSGT Bill Thompson/The U.S. National Archives)

Major Jerry Crew u toj je knjizi i članku ispričao priču o prvoj raketi koja je ikad ispaljena na SR-71. Bilo je to 26. jula 1968. godine, za vrijeme Vijetnamskog rata, a Crew i njegov partner letjeli su iznad sjevernog Vijetnama.

„Naša misija bi nas odvela u Hanoi i Haiphong. Sjeverni Vijetnam je bio pogođen nevremenom dvije sedmice. Znajući da su trenutačne obaveštajne informacije neophodne za vođenje kopnenog rata, to je značilo hitnost za našu misiju “, rekao je Crew.

Za vrijeme leta u zraku, shvatili su da ih prati raketa zemlja-zrak (SAM), ispaljena sa sjevera Vijetnama. Kad se u kokpitu upali više lampica, znali su da je neprijatelj ispalio projektil i da će morati djelovati vrlo brzo.

“Lampica” R “značila je da vas traže, lampica” M “značila je da vas prate, a lampica” L “značila je da vas gađaju,” objašnjava tadašnji član posade, major Jerry Crew. Piloti su znali da je ukupno vrijeme leta lansirane rakete SA-2 bilo 58 sekundi, te su za to vrijeme morali isključiti uređaj za elektronske protivmjere ECM.

“Sljedećih 50 sekundi je sporno! Mislim da sam cijelo vrijeme provedeo u odgovorima Toniju o dužini leta rakete – rekao je Crew. “Koliko je prošlo?” pitao je. ‘Pet sekundi od posljednjeg puta kad ste pitali’, odgovorio sam.

To su zapravo bile dvije rakete koje su ispalili Vijetnamci sa sjevera zemlje, ali nijedna nije pogodila SR-71.

Blackbird je bio brzi izviđački zrakoplov koji je letio na vrlo velikim nadmorskim visinama, proizveden od strane kompanije Lockheed Martin šezdesetih godina.

Proizvedeno je samo 32 “Blackbirda” te su bili u upotrebi od 1964. do 1998. godine. Iako je uspješno izvedeno preko 4 000 borbenih letova, nijedan zrakoplov nije izgubljen uslijed neprijateljske vatre, ali je dvanaest uništeno u raznim nesrećama.

Leteći na većoj nadmorskoj visini nego što je mogla dosegnuti protivavionska odbrana, brže od rakete i jedva vidljiv na radarima, SR-71 je praktično neometano ulazio u neprijateljski zračni prostor.

Tadašnji najsavremeniji sovjetski sistemi protuzračne odbrane su imali veliki problem da na svojim radarima otkriju ovaj avion, a i kada bi ga otkrili, njihove rakete nisu mogle dosegnuti Blackbirdovu visinu niti brzinu leta.

Izvor: The National Interest

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021